Německá společnost esco koupila olomoucké Solné mlýny

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Německá společnost esco, která patří do skupiny K+S, koupila olomouckou firmu Solné Mlýny. Předchozí majitel, společnost Equus, je od loňského října v konkursu. Informoval o tom server Týden.cz s tím, že transakci oznámila německá firma na svých stránkách.

„Kupní cena je ve středním pásmu jednotek milionů eur,“ uvedl Týden.cz s odvoláním na esco. Vyjádření německé firmy podle serveru znamená, že zaplatila okolo pěti milionů eur, což v korunách je přibližně 128 milionů.

K+S patří mezi největší světové producenty hnojiv. Nákupem Solných Mlýnů hodlá rozšířit svou působnost ve zpracování soli ve střední Evropě.

Tuzemský zpracovatel soli nyní zaměstnává okolo 70 lidí. Běžně olomoucká firma prodává okolo sto milionů tun solných výrobků. Kromě soli používané v potravinářství vyrábí například sůl používanou k odstraňování ledu.

Samotné esco má tři solné doly a několik továren na zpracování mořské soli v Německu, Francii, Nizozemsku, Portugalsku a Španělsku. Roční kapacita firmy je okolo 9,7 milionu tun soli.

Solné mlýny vykázaly podle posledních známých informací v roce 2010 tržby v výši 393,5 milionu korun. Ztráta činila 9,4 milionu korun.