Německé domy jsou úspornější, celkovou spotřebu tepla ale nesnižují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kurverwaltung Juist, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Do roku 2020 má spotřeba energií v německých budovách klesnout oproti roku 2008 o pětinu. Jenže v posledních třech letech spotřeba naopak rostla. Loni byla lehce nad úrovní roku 2008, přestože spotřeba energie na metr čtvereční podlahové plochy v Německu rok od roku klesá.

V budovách se v Německu spotřebuje 37,6 procenta energie. Čtvrtina celkové energie připadá na vytápění a ohřev teplé vody v domácnostech. Právě u soukromých obydlí jdou v posledních letech v Německu proti sobě dva protichůdné trendy. Roste podlahová plocha obývaných budov a s ní i celková spotřeba energie. Loni Němci obývali o 2,5 procenta větší plochu než v roce 2008.

Díky úsporným opatřením a modernizacím budov však klesá jejich energetická náročnost v přepočtu na metr čtvereční. Bez očištění o vliv teplých a studených zim klesla spotřeba energie na metr čtvereční od roku 2008 o necelá tři procenta.

Desítky miliard ročně do renovací

Do renovací bytů a obytných domů Německo investuje ročně necelých 40 miliard eur, což je 23 procent celkových výdajů na obytnou výstavbu. K tomu se přidávají ještě investice do zateplování a úspor energie ve výší dalších 15 miliard eur v nebytovém sektoru. Přesto tyto investice nestačí, aby Německo splnilo svůj cíl snížit spotřebu energie v budovách o pětinu.

Proto v prosinci přišla spolková vláda s novým akčním plánem, který má zemi pomoci cíle pro emise skleníkových plynů a návazně i pro energetickou účinnost splnit. Státní banka KfW, která poskytuje zvýhodněné půjčky na renovace, dostane za úkol rozdělovat ještě více peněz. Navíc si Němci budou moci část nákladů na zateplování nově odečíst z daní. Ročně by tato daňová pobídka mohla stát spolkový rozpočet zhruba miliardu eur.

Všechna opatření dohromady by měla podle ministra hospodářství Sigmara Gabriela vyhnat roční útraty německých domácností, firem a státu na energetickou efektivitu budov k 80 miliardám eur. To je dvakrát více než dnes.