Německé podniky dostanou i příští rok dárek za sto miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Přes dva tisíce německých průmyslových firem dostane příští rok od tamních domácností dárek, který bude mít hodnotu přes pět miliard eur. Tento dárek je na mezinárodním trhu zvýhodní oproti českým konkurentům. Zvýhodněné firmy totiž nebudou muset platit plný příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který bude příští rok v Německu činit 63,54 eur ze spotřebované megawatthodiny.

I když stejný příspěvek českým firmám od Nového roku klesne, pořád budou za elektřinu platit více než německé podniky. Spolkový úřad pro kontrolu hospodářství a vývozu (BAFA) uvádí, že příští rok podle předběžného posouzení bude mít na slevu z příspěvku na obnovitelné zdroje nárok 2080 firem a železničních dopravců, které ho budou uplatňovat přibližně na 105 tisíc gigawatthodin elektřiny. Přesný údaje, stejně jako přesná částka zvýhodnění budou známy až v roce 2017.

Oproti roku 2015 klesl počet zvýhodněných firem o 129 a množství zvýhodněné elektřiny o dva tisíce gigawatthodin. Na zvýhodnění mají nárok průmyslové firmy, které splní kritéria pro energetickou náročnost. Z odebrané elektřiny nad 1 gigawatthodinu platí jen 15 procent příspěvku na obnovitelné zdroje. Navíc je celková částka za rok zastropována podle podílu na vytvořené přidané hodnotě.

Německo muselo už před dvěma roky obhajovat pomoc svému průmyslu u Evropské komise. Nakonec ale vyvázlo jen s tím, že musí podporu průmyslu kosmeticky upravit. Nyní vyšlo podle německého deníku Die Welt najevo, že nově nastavený systém může znevýhodnit firmy, které investovaly do úspor energie. Část z energeticky náročných firem se letos na seznam zvýhodněných nedostala, protože díky úsporám už podle zákona do této skupiny těsně nespadají. Od příštího roku tak budou muset platit plnou výši příspěvku na obnovitelné zdroje. Jejich konkurenti, kteří do snižování energetické náročnosti neinvestovali, zvýhodnění budou dál pobírat.

Které německé firmy mají nárok na úlevu
Nárok na nižší příspěvek na zelenou energii mají průmyslové podniky zařazené na dva seznamy zvýhodněných odvětví s roční spotřebou elektřiny vyšší než 1 gigawatthodinu. Zároveň musí jít o podnik, který patří na seznam zvýhodněných odvětví, kam patří například hutnictví, chemický průmysl, těžba. Energetická intenzita musí být vyšší než 17 procent. Pokud jde o podnik zařazený na širší seznam odvětví, musí být energetická intenzita vyšší než 20 procent. Firmy musí mít certifikovaný systém energetického managementu.