Německo a Indie podpoří obchod a energii z obnovitelných zdrojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brookhaven via Flickr

Indie a Německo se dohodly na podpoře energie z obnovitelných zdrojů a na usnadnění podnikání německých firem v Indii. Obě země u příležitosti návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v zemi také přislíbily, že obnoví úsilí o dosažení dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Indií. Rozhovory na toto téma letos zkrachovaly. Merkelová a indický premiér Naréndra Módí ale ve společném prohlášení uvedli, že jsou odhodláni obnovit rozhovory co nejdříve.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, zatímco Indie je třetí největší ekonomikou v Asii. Německo si chce v této asijské zemi posílit přítomnost proto, aby si kompenzovalo dopady zpomalování růstu v Číně. Merkelovou na cestě do Indii provázejí zástupci několika německých podniků, například Siemens, E.ON či Thyssenkrupp.

Německo, které je světovým lídrem v oblasti energií z obnovitelných zdrojů, rovněž poskytne více než dvě miliardy eur (více než 54 miliard korun) na projekty spojené se solární energií a rozvodnými sítěmi s vysokou účinností. Obě země také podepsaly dohodu, podle které se německé firmy budou moci obracet ne jediné kontaktní místo, které jim pomůže vyznat se ve spletité síti úředních nařízení v Indii.

Indie byla sice propadu světového obchodu relativně ušetřena, její premiér ale i tak potřebuje podpořit vývoz, aby pomohl vytvořit kvalifikovaná pracovní místa pro miliony mladých lidí.