Německo chystá další emisní testy aut, zaměří se na oxidy dusíku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Německé ministerstvo dopravy plánuje další testy automobilů, a to kvůli možnému překračování limitů pro emise oxidu uhličitého. Oznámil to mluvčí ministerstva. Upozornil nicméně, že úřad zatím v tomto směru nemá žádné konkrétní indicie.

Ministerstvo plánuje vyhodnotit údaje o emisích oxidu uhličitého získané při dřívějších testech nařízených po skandálu automobilky Volkswagen, jež se soustředily na emise oxidů dusíku. Navíc pověřilo německý úřad pro motorová vozidla KBA provedením dodatečných testů. „Budou uskutečněna další měření,“ řekl mluvčí.

Volkswagen loni v září přiznal, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se tato aféra týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt o víkendu upozornil, že vyšetřovací komise, která má okolnosti tohoto skandálu objasnit, stále pokračuje v práci. „V popředí nyní stojí oxidy dusíku, ale zaměstnat nás může i oxid uhličitý,“ řekl listu Süddeutsche Zeitung.