Německo chystá významné investice do přenosové soustavy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německo chystá významné investice do přenosových sítí, které zajistí bezpečný přenos elektřiny na národní úrovni i v rámci okolních zemí. Na mezinárodní energetické konferenci v Praze to dnes řekl zástupce ředitele pro export a technologii německého ministerstva zahraničí Jörg Ranau. Investice by během příštího desetiletí mohly dosáhnout několik desítek miliard eur.

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger podle Ranaua odhadl, že v příštích deseti letech bude muset Evropa do přenosových sítí investovat zhruba 140 miliard eur (asi 3,5 bilionu korun). „Významná část toho bude muset být investována v Německu,“ řekl Ranau.

Investice do přenosových sítí souvisí s nároky na provoz obnovitelných zdrojů. Národní soustavy bude podle Ranaua nutné propojit v jednotnou evropskou „supersoustavu“. Oettinger předpokládá, že evropská síť bude muset oproti současnosti vstřebat v příštích letech až pětkrát větší výkon solárních elektráren a třikrát větší výkon větrných zdrojů.

Podle Ranaua bere Německo na vědomí obavy sousedních zemí o bezpečnost přenosové soustavy. Chce, aby Německo, Česko a Polsko při řešení problémů přenosu energie úzce spolupracovaly.

Ranau zároveň doplnil, že Německo není nadšené z plánů České republiky pokračovat ve využití jaderné energetiky. Rozhodnutí Česka ale respektuje. Německo by podle něj od Česka chtělo získávat aktuální informace o vývoji jaderné energetiky v zemi. „Je důležité, aby němečtí občané věděli, co se v tomto směru za hranicemi děje,“ řekl. „Německo však plně respektuje právo každé země na volbu vlastního energetického mixu,“ dodal.

Německo se do roku 2022 rozhodlo odstoupit od jaderné energie a hodlá tento výkon nahradit obnovitelnými zdroji. V Česku však panují obavy, že náhlé přesuny energie z německých obnovitelných zdrojů zde způsobí problémy v síti. Především se v této souvislosti hovoří o větrných elektrárnách na severu Německa, které nyní nejsou podpořeny dostatečnou přenosovou infrastrukturou.