Německo se chce soudit s Evropou. Kvůli vyšetřování slevy firmám na energii

Teplárna e elektrárna ve Wolfsburgu

Teplárna e elektrárna ve Wolfsburgu Zdroj: E15 - Michal Nosek

Německo podalo k evropskému soudu v Lucemburku stížnost na rozhodnutí Evropské komise vyšetřovat výjimky, které Berlín dává velkým průmyslovým podnikům z placení přirážky na podporu obnovitelných zdrojů energie. Komise začala loni prověřovat, zda ze strany Německa nejde o nedovolenou státní podporu domácímu průmyslu, která v EU narušuje hospodářskou soutěž.

Výjimku ze stále rostoucí „zelené přirážky“ má v Německu kolem 2000 velkých odběratelů energie. Vláda tím ochraňuje německý průmysl před ztrátou konkurenceschopnosti kvůli vysokým nákladům na obnovitelné zdroje, které musí platit běžní spotřebitelé a malé firmy. Pokud komise tuto praxi prohlásí za porušení pravidel EU, budou zřejmě muset firmy tyto peníze vrátit.

Německá vláda nyní pracuje na reformě zákona o obnovitelných zdrojích a plánuje slevy a výjimky pro velké podniky omezit. Ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že hodlá pokračovat v dialogu s komisí a doufá v dosažení smírného řešení.

Komise je připravena na kompromis

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia minulý týden po jednání s německým ministrem hospodářství a energetiky Sigmarem Gabrielem řekl, že spor o výjimku pro průmyslové podniky se podaří vyřešit během několika týdnů. Dal přitom najevo, že komise je v jednání s Berlínem připravena ke kompromisu.

Německé průmyslové podniky usilují o to, aby výjimka zůstala zachována. Její odvolání by podle průmyslu znamenalo skokový růst nákladů, který by ohrozil jejich konkurenceschopnost a vedl k propouštění.