Německý průmysl oživil, čeká se další růst

Německo, HDP, průmysl

Německo, HDP, průmysl Zdroj: profimedia.cz

NÁVRAT NA TRH. Investoři opět věří alternativní těžbě zdrojů.
průmysl, zakázky, Německo
Německo, HDP, průmysl
Německo, průmysl
Německo, průmysl - ilustrační
7
Fotogalerie

Výroba německého průmyslu na počátku nového roku oživila. Ve srovnání s předchozím měsícem se průmyslová výroba v lednu zvýšila o 2,8 procenta, když v prosinci naopak o 2,4 procenta klesla. Oživení způsobil zpracovatelský sektor, hlavně produkce kapitálového zboží. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali růst výroby v průměru o 2,5 procenta. Ministerstvo současně revidovalo údaj za prosinec z původního poklesu o tři procenta.

Ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo, že průmyslová výroba zahájila nový rok dobře. Upozornilo také, že růst v lednu byl nad průměrem za čtvrté čtvrtletí. Průmysl by mohl dále nabrat na rychlosti, protože průzkumy nálady signalizují, že podnikatelské klima je příznivé.

Produkce zpracovatelského sektoru se zvýšila o 3,7 procenta, což byl nejvyšší růst od srpna 2016. Z toho výroba kapitálového zboží stoupla o 6,1 procenta. Produkce v energetickém sektoru naopak klesla o 0,7 procenta a ve stavebnictví se snížila o 1,3 procenta.

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,9 procenta, nejrychleji za pět let. V letošním roce vláda čeká zpomalení růstu na 1,4 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých podniků.