Německý výrobce autodílů Continental propustí v Česku 230 lidí, nejvíce v Brandýse nad Labem

Společnost Continental

Společnost Continental Zdroj: Continental AG

V závodech společnosti Continental Automotive Czech Republic přijde o práci asi 230 lidí. Půjde o pracovníky v administrativě. Médiím to ve středu sdělil mediální zástupce firmy Petr Kubíček. Propouštění v českých závodech je součástí úsporného programu německého koncernu Continental zrušit v automobilových aktivitách kolem 7150 míst, tedy přes tři procenta celkové pracovní síly podniku. Propouštění se nejvíce dotkne závodu ve středočeském Brandýse nad Labem, na což už v polovině února upozornil deník e15

V Brandýse nad Labem koncern zruší v následujících dvou letech přibližně 200 míst v administrativě. „Představuje to asi sedm procent celkové pracovní síly této továrny,“ upřesnil Kubíček. V závodech v Adršpachu, Jičíně a Frenštátě pod Radhoštěm, které nyní mají přes 2400 zaměstnanců, by z administrativy napříč závody mělo dohromady odejít asi třicet lidí. Deník e15 již dříve informoval, že rušení pracovních míst se nedotkne závodu na výrobu pneumatik v Otrokovicích na Zlínsku. 

„Prioritou Continentalu je nyní postupně individuálně detailně informovat všechny týmy a co nejcitlivěji a společensky odpovědně podniknout potřebné kroky směrem k našim zaměstnancům,“ uvedla firma. 

Výrobce autodílů avizoval, že bude škrtat náklady, už loni v listopadu. Tehdy oznámil, že plánuje zrušit asi pět a půl tisíce pracovních míst, což podniku mělo přinést úspory ve výši 400 milionů eur, tedy přes deset miliard korun. Continental se těmito opatřeními snaží posílit konkurenceschopnost svých automobilových aktivit v době, kdy odvětví přechází od vozidel se spalovacím motorem k elektromobilům. 

Závod Continentalu v Brandýse nad Labem patří mezi tradiční dodavatele světových automobilek a zaměstnává více než 3000 lidí. Vyrábějí se zde autorádia, multimediální systémy a jejich přední displeje, palubní přístroje, ovládací panely klimatizací nebo řídicí jednotky palivových systémů. S jeho produkty se lze setkat například ve značkách Volkswagen, Škoda Auto, BMW, Fiat, Toyota či Volvo. Od loňského listopadu má nového generálního ředitele, kterým se stal Francouz Matthieu Turlure.

Vedle Brandýsa provozuje Continental v Česku ještě dalších šest závodů – v Otrokovicích, Jičíně, Adršpachu, Frenštátě pod Radhoštěm, Horšovském Týně a v Ostravě. Předminulý rok společnost snížila ztrátu na dvě miliardy korun z 3,56 miliardy korun z roku 2021. Tržby zvýšila o jednu miliardu na 46 miliard korun. Hospodářské výsledky za loňský rok Continental zatím nezveřejnil.