Výrobce autodílů Continental zruší přes 7000 pracovních míst. Propouštět bude i v Česku

Německá společnost Continental snižuje náklady. Zbaví se přes 7000 pracovníků.

Německá společnost Continental snižuje náklady. Zbaví se přes 7000 pracovníků. Zdroj: Continental AG

Německý výrobce automobilových dílů a pneumatik Continental propustí v příštích týdnech až 7150 zaměstnanců, tedy přibližně tři procenta ze své celkové pracovní síly, zejména v administrativě a ve výzkumu a vývoji. Propouštění se podle zjištění deníku e15 dotkne také závodů Continentalu v tuzemsku, například ve středočeském Brandýse nad Labem. Kolika pracovníků se to bude týkat, firma prozatím neuvedla.       

„V současné době ještě jednáme s odbory, takže konkrétní číslo v tuto chvíli nezveřejníme. Chceme o tom také nejprve informovat naše zaměstnance,“ řekla e15 mluvčí Continentalu Nicola Lukovicsová. Dodala také, že se rušení pracovních míst určitě nedotkne závodu na výrobu pneumatik v Otrokovicích na Zlínsku. 

Výrobce autodílů avizoval, že bude škrtat náklady, už loni v listopadu. Tehdy oznámil, že plánuje zrušit asi pět a půl tisíce pracovních míst, což podniku mělo přinést úspory ve výši 400 milionů eur, tedy přes deset miliard korun. Continental se těmito opatřeními snaží posílit konkurenceschopnost svých automobilových aktivit v době, kdy odvětví přechází od vozidel se spalovacím motorem k elektromobilům. 

Závod Continentalu v Brandýse nad Labem patří mezi tradiční dodavatele světových automobilek a zaměstnává více než 3000 lidí. Vyrábějí se zde autorádia, multimediální systémy a jejich přední displeje, palubní přístroje, ovládací panely klimatizací nebo řídicí jednotky palivových systémů. S jeho produkty se lze setkat například ve značkách Volkswagen, Škoda Auto, BMW, Fiat, Toyota či Volvo. Od loňského listopadu má nového generálního ředitele, kterým se stal Francouz Matthieu Turlure.

Vedle Brandýsa provozuje Continental v Česku ještě dalších šest závodů – v Otrokovicích, Jičíně, Adršpachu, Frenštátě pod Radhoštěm, Horšovském Týně a v Ostravě. Předminulý rok společnost snížila ztrátu na dvě miliardy korun z 3,56 miliardy korun z roku 2021. Tržby zvýšila o jednu miliardu na 46 miliard korun. Hospodářské výsledky za loňský rok Continental zatím nezveřejnil. 

Continental působí ve více než šedesátce zemí. V minulosti čelil kritice za to, že i po zahájení ruské invaze na Ukrajinu nadále vyrábí pneumatiky v Rusku. Podnik se hájil tvrzením, že chce tímto krokem chránit tamní zaměstnance. „Společnost Continental podporuje a nadále dodržuje všechny platné sankce a právní předpisy uložené v důsledku války na Ukrajině,“ napsalo tehdy e15 centrální PR oddělení Continentalu v Hannoveru. 

VIDEO: Výroba v brandýském Continentalu

Video placeholde
Factory: Continental vyrábí v Brandýse technologie do automobilů, podívejte se • E15, Continental