Nepouštějte sem levnou čínskou ocel, vyzývají moravskoslezští oceláři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Oceláři z moravskoslezských firem ArcelorMittal Ostrava (AMO), Třinecké železárny (TŽ) a Vítkovice Steel budou apelovat na vládu, aby nepodpořila udělení statusu tržní ekonomiky Číně a při jednání s Evropskou unií zaujímala mnohem tvrdší pozice. Změna statusu Číny na tržní ekonomiku by podle nich ohrozila desetitisíce míst. Zástupci firem to dnes řekli na tiskové konferenci po společném jednání v Ostravě.

„Kdyby k tomu došlo, nevím, jakým způsobem bychom se mohli bránit návalu levné čínské oceli, o které víme, že se vyrábí za neekologických podmínek,“ řekl vládní zmocněnec Jiří Cienciala. Vláda má možné přiznání statusu tržní ekonomiky Číně projednávat tento měsíc. Oceláři plánují i další kroky, zvažují další demonstrace podobné té, jaké se letos v únoru zúčastnilo v Bruselu včetně zástupců českých firem několik tisíc lidí.

„Jsme připraveni podpořit jakékoliv kroky, které povedou k ochraně pracovních míst a k udržení ocelářství jak v regionu, tak v České republice. Chtěl bych vyzvat i zástupce vlády, že by měli být daleko důraznější v obraně regionu i hutnictví v České republice,“ řekl odborový předák AMO Roman Bečica.

Polovina světové výroby

V celé EU se podle ocelářů loni vyrobilo 166 milionů tun surové oceli. Čína se zhruba 804 miliony tun oceli vyprodukuje více než polovinu její celosvětové výroby. V unii prudce roste dovoz ingotů a polotovarů ze třetích zemí, vedle Číny také z Ruska a Ukrajiny.

„Velmi levné dovozy pocházejí ze zemí, kde je nesrovnatelně nižší mzdová hladina, přičemž náklady na bezpečnost práce a ochranu životního prostředí jsou v těchto zemích zcela zanedbávány,“ uvedli oceláři. České výrobce to podle nich výrazně poškozuje.

Výrobní ředitel TŽ Česlav Marek řekl, že momentálně je Čína schopna okamžitě zaplavit trh betonářskou ocelí či ocelí nižších kvalit nebo jednoduššími plechy. „Naše sofistikované výrobky dneska ještě Čína neumí, ale do deseti let bude umět všechno,“ řekl Marek.

Na vývozy Číny je dosud možné uvalovat antidumpingové překážky, na konci roku by se ale tato možnost mohla značně omezit. „Evropská komise říká, že nastaví na trhu některá ochranářská opatření, která by některé segmenty jako třeba ocelářství ochránila. Víme ale, jak to v Komisi a v Evropské unii vůbec funguje, že taková opatření potřebují mnoho měsíců a let, než se uvedou v praxi,“ řekl personální ředitel AMO a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Pro české i evropské ocelářství by se podle něj mohlo jednat o skutečně velký průšvih. „Jsme v druhé polovině září, od 1. ledna má platit něco nového a nikdo vlastně neviděl komplexní sadu toho nového nastavení, což mi přijde divné a téměř nemožné, aby to fungovalo,“ řekl Rafaj.