Nižší výrobou ČEZ přijde o miliardy provozního zisku

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Firma ČEZ letos nesplní cíl zvýšit výrobu elektřiny o 11 procent na 64,9 terawatthodiny. Kvůli zpoždění při spouštění uhelné elektrárny Ledvice a delší odstávce jaderné elektrárny Temelín ČEZ plán snížil o dvě terawatthodiny. Zároveň kvůli tomu seškrtal o dvě miliardy korun na 68 miliard očekávání pro provozní zisk EBITDA. Odhad očištěného čistého zisku, rozhodujícího pro výpočet dividendy, zůstává na původní hodnotě 27 miliard.

Nová nadkritická uhelná elektrárna v Ledvicích nyní podstupuje provozní testování při různé míře zatížení. Při testech se objevují nové problémy, které je třeba odstraňovat. „Je to dáno i tím, že jde o první elektrárnu svého druhu v Česku. Věříme, že na přelomu roku by Ledvice už měly vyrábět v komerčním provozu,“ říká ředitel pro strategii a obchod ČEZ Pavel Cyrani.

Navzdory klesajícím cenám elektřiny zvýšil ČEZ tržby v letošním prvním pololetí meziročně o 1,1 miliardy na 102,9 miliardy korun. Důvodem je vyšší objem prodeje elektřiny, plynu a tepla koncovým zákazníkům. Provozní zisk před odpisy EBITDA však za první půlrok klesl o 4,4 miliardy na 35,5 miliardy. Zisk po zdanění 15,4 miliardy je meziročně nižší o 1,8 miliardy. V druhém čtvrtletí ČEZ utržil 49,9 miliardy korun, což překonalo odhad analytiků o více než dvě miliardy korun. Provozní zisk 9,3 miliardy pak očekávání trhu naplnil.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš potvrdil, že firma intenzivně jedná se švédskou společností Vattenfall o možném odkupu jejích hnědouhelných dolů a elektráren v Německu. „Proces prodeje může začít už v září,“ dodává Beneš. V případě nákupu podílu ve Slovenských elektrárnách se stanovisko ČEZ nemění. Za stávajících podmínek o firmu nemá zájem.

výsledky čezvýsledky čez | e15