Nord Stream a sabotáž? Švédské vyšetřování tuto teorii podpořilo

Nord Stream (30. 9. 2022)

Nord Stream (30. 9. 2022) Zdroj: Reuters

Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
Nord Stream (30. 9. 2022)
7
Fotogalerie

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku.

„Po dokončení průzkumu místa činu švédská bezpečnostní služba dospěla k názoru, že minulý týden na Nord Streamu 1 a 2 ve švédské ekonomické zóně došlo k výbuchům, které způsobily rozsáhlé škody na plynovodech,“ uvedla švédská tajná policie v prohlášení. Na místě Švédsko zabavilo blíže neupřesněný materiál, který podrobí analýze. Oblast úniků již není uzavřená, sdělila v jiném prohlášení švédská prokuratura.

Švédské a dánské úřady vyšetřují čtyři úniky z plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream

Video placeholde
• Reuters