Nošovický Hyundai zvýší platy o 3,3 procenta, zvedne i bonusy

Výroba v Nošovicích

Výroba v Nošovicích Zdroj: Vackova Anna/E15

Zaměstnancům nošovické automobilky Hyundai vzrostou od 1. března mzdy v průměru nejméně o 3,3 procenta. Bonus za splnění výrobního plánu se pro letošní rok zvýší ze 110 na 120 procent základní mzdy při dosažení plánované produkce 330 tisíc vozidel.

Průměrný hrubý měsíční příjem v automobilce činil loni 32 568 korun, v dělnických profesích 29 922 korun. Dodatek kolektivní smlouvy platné pro léta 2014 až 2016 dnes podepsali zástupci vedení firmy a odborů.

„Dojednaný výsledek považujeme za akceptovatelný, s ohledem na současné ekonomické ukazatele a menší míru odborové organizovanosti v našem závodě,“ komentoval podpis dodatku předseda základní organizace Odborového svazu Kovo HyundaiCzech Radek Kuchař. Dohodu lze podle něj v závěru hodnotit vesměs kladně. „Budu doufat, že i nadále budeme společně hledat vzájemné pochopení při budování firmy,“ uvedl Kuchař.

Dvouměsíční vyjednávání

Letošní kolektivní vyjednávání ve slezské automobilce trvalo dva měsíce a bylo mnohem méně dramatické než v roce 2014, kdy se smlouva podepisovala až v červnu. Loni se odboráři nedokázali s vedením firmy na kolektivní smlouvě shodnout, a tak vyjednávání přerušili a rozhodli se obrátit na zprostředkovatele.

Vedení firmy poté zaměstnancům jednostranně zvýšilo mzdy o 3,2 procenta. Zaměstnanci pak hlasovali o návrhu zprostředkovatele, podle nějž se základní mzdy měly zvednout v průměru právě o 3,2 procenta, a návrh přijali.

„Letošní kolektivní jednání hodnotím velmi pozitivně, jelikož proběhlo velice rychle, což se povedlo díky ústupku všech zúčastněných stran,“ uvedl předseda základní organizace OS Kovo HMMC, druhé odborové organizace působící v automobilce, Petr Tomek. Odboráři ze svých původních požadavků slevili, výsledek je ale podle Tomka vstřícný k oběma stranám. „Dále mne velmi těší, že dodatek kolektivní smlouvy bude v platnosti od 1. března tohoto roku, a zaměstnanci tak změny brzy pocítí především na své výplatní pásce,“ uvedl odborový předák.

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji činila ve třetím čtvrtletí loňského roku 23 137 korun

Vedoucí oddělení lidských zdrojů v nošovické automobilce Jiří Havlín věří, že brzké uzavření smlouvy pomůže k dosažení náročných cílů letošního roku. „Jsem rád, že kolektivní smlouva byla v letošním roce uzavřena již na konci února a že se všichni zaměstnanci mohou plně soustředit na mimořádný projekt, a to zahájení výroby zcela nového vozu Tucson, který nahradí úspěšný model ix35,“ uvedl Havlín.

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji činila ve třetím čtvrtletí loňského roku 23 137 korun. V další automobilce v Moravskoslezském kraji, kopřivnické Tatře, kde letos zaměstnancům vzrostou mzdy průměrně zhruba o 2,2 procenta, byla loni průměrná hrubá mzda 26 538 korun.

V kolínské automobilce TPCA a mladoboleslavské Škodě Auto ještě letošní kolektivní vyjednávání neskončila. Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích ve Škodě Auto je přibližně 34 tisíc korun, v TPCA je to kolem 30 tisíc korun. Automobilka Hyundai má v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zhruba 3300 zaměstnanců. Dalších asi sedm tisíc lidí zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy.