Nová podpora obnovitelných zdrojů vázne. Sněmovna nestíhá schválit potřebnou novelu

Nové energetické projekty mají v aukcích soutěžit o garantovanou podporu. Příslušná novela je však ve skluzu. (ilustrační foto)

Nové energetické projekty mají v aukcích soutěžit o garantovanou podporu. Příslušná novela je však ve skluzu. (ilustrační foto) Zdroj: ČEZ

Větrný park (ilustrační foto)
Větrný park (ilustrační foto)
Větrný park (ilustrační foto)
Větrný park (ilustrační foto)
Větrný park (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Očekávané aukce, které měly spustit další vlnu rozvoje obnovitelných zdrojů, v lednu příštího roku neodstartují. Zahlcená sněmovna totiž nestíhá schválit potřebnou novelu. Elektrárny a teplárny tak s největší pravděpodobností budou moci začít soutěžit o garantovanou provozní podporu až začátkem roku 2022, tedy s ročním zpožděním oproti plánu.

Zahájení aukcí, ve kterých budou nové energetické projekty soutěžit o garantovanou podporu, musí předcházet novela o podporovaných zdrojích energie. Tu měla sněmovna projednat v prvním čtení na poslední letní schůzi před prázdninami. To však nestihne. Kvůli koronaviru jen na první čtení čeká zhruba 230 zákonů.

„Další možný termín bude následovat až v září. Vzhledem ke schvalovacím procesům tedy nelze počítat s tím, že by novela mohla nabýt účinnost od 1. ledna, jak se původně plánovalo,“ míní ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek s tím, že rozjezd nových schémat podpory se tím pádem nejméně o rok posune, čímž zbrzdí modernizaci teplárenství.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!