Nový rekord. V Česku se loni vyrobilo více než 1,2 milionu aut

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Automobilový průmysl v Česku loni vyrostl o šest procent oproti roku 2013. Celkem se vyrobilo rekordních více než 1,2 milionu osobních vozů. Největší podíl na produkci má stabilně Škoda. Dosud byl rekordní rok 2011, kdy tuzemské automobilky dodaly na trh 1,195 milionu aut. Přesná čísla zveřejní Sdružení automobilového průmyslu (SAP) nejdříve na konci příštího týdne.

Od ledna do listopadu loňského roku výroba osobních aut stoupla o desetinu na téměř 1,16 milionu vozů, což bylo již více, než za celý předchozí rok. Při srovnání se stejným obdobím (leden – listopad) zatím dosud výrobně rekordního roku 2011 je výroba osobních automobilů za rok 2014 vyšší o čtyři procenta.

Největší Škoda Auto se na produkci podílela 59 procenty, Hyundai čtvrtinou a zbytek připadá na kolínskou TPCA. Informoval o tom ředitel SAP Antonín Šípek.

Rostla také výroba autobusů i nákladních vozidel

Rekordní zaznamenala také výroba autobusů. Za jedenáct měsíců 2014 bylo v Česku vyrobeno celkem 3429 autobusů, což je oproti stejnému období v dosud rekordním roce 2013 nárůst o 8,8 procenta. V Česku vyrábějí autobusy Iveco Czech Republic, SOR Libchavy, KH motor Centrum Opava.

Produkce se zvýšila také u nákladních vozidel, kterých bylo za jedenáct měsíců roku 2014 vyrobeno celkem 748, což představuje nepatrné zvýšení o 4,76 procenta oproti stejnému období v loňském roce. V Česku vyrábí nákladní vozy pouze Tatra.

Naopak klesla výroba motocyklů. Za leden až listopad 2014 bylo vyrobeno celkem 1048 kusů motocyklů značky Jawa, což oproti loňskému období představuje pokles o téměř 21 procent.