Padající obr šokuje trhy. General Electric náhle mění vedení, jeho akcie prudce posílily

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Po 14 měsících mění GE obsazení pozice výkonného ředitele. Johna Flanneryho nahrazuje Lawrence Culp. Akcie firmy v reakci na zprávu vzrostly o dvanáct procent. Analytici vyjadřují překvapení nad neočekávaným krokem GE.

Culp od dubna působil v představenstvu GE. Pozici výkonného ředitele v minulosti již dlouhá léta zastával v konglomerátu Danaher Corporation. Vedl ji v letech 2000 až 2014. Flanneryho náhlý konec podle zdrojů CNBC odráží frustraci představenstva s pomalým tempem změn pod jeho vedením.

GE se potýká s problémy zejména v energetické divizi a v pondělí také oznámila, že v ní odepíše 23 miliard dolarů (zhruba 512 miliard korun).

Flannery měl v plánu zeštíhlit portfolio společnosti a zaměřit ji výhradně na energetiku a letectví. Jeho strategie však nezískala důvěru investorů a hodnota podniku vytrvale klesala. K problémům se letos přidaly dvě poruchy plynových turbín vyrobených v GE, kvůli nimž musela být odstavena dvojice elektráren. Tím kromě poškození reputace podniku také klesl prodej komodity považované za zásadní součást jeho příjmů.

„Culp je člověk zvenčí a možná právě někdo jako on je potřeba, aby dal věci do pořádku,“ říká pro agenturu Bloomberg analytik společnosti Melius Research Scott Davis. „Flannery vypadal, že je na dobré cestě, jenže věci pod ním postupovaly zkrátka příliš pomalu,“ dodal Davis s tím, že rošádu ve vedení firmy vůbec nečekal.

Průmyslový konglomerát General Electric (GE) v letošním druhém čtvrtletí hospodařil se ziskem 736 milionu dolarů (16,3 miliardy korun), což je meziroční pokles o 28 procent. Důvodem je oslabení v energetické divizi, které ale do určité míry kompenzovaly zisky v letecké a zdravotnické části.

Akcie společnosti se minulý týden navíc propadly na devítileté minimum. Agentura Bloomberg rovněž připomíná znatelný ústup ze slávy, kterým GE prochází. Zatímco v srpnu 2000 dosahovala hodnota firmy svého vrcholu a pohybovala se kolem 600 miliard dolarů, v současnosti je o zhruba 500 miliard dolarů nižší. „Kam až může klesnout?“ ptá se analytik RBC Capital Markets Deane Dray. „To je to, na co se všichni snaží přijít,“ dodává Dray.