NWR dusí půlmiliardové útraty za poradce

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Těžařská společnost NWR pustila koncem léta svému kontu vydatně žilou. Jen během třetího čtvrtletí firma dokázala utratit takřka jednu a čtvrt miliardy korun, tedy více než třetinu hotovosti, kterou měla na svých účtech ještě koncem pololetí. Pořádnou porci z balíku peněz se podařilo uzmout poradcům a právníkům.

Účty za vydání nových akcií a bondů, stejně jako za služby expertů spojené s ozdravným plánem se totiž jen za kvartál vyšplhaly na téměř půl miliardy. Navíc se zdá, že pokud jde o požadované částky, mají poradci stále větší oči.

Odhady výdajů za samotnou realizaci plánu na oddlužení a rekapitalizaci totiž prudce rostou. Zatímco ještě koncem června počítalo NWR s tím, že konečný účet za restrukturalizaci dosáhne zhruba 850 milionů korun, včerejší výsledková zpráva těžaře už uvádí částku o třetinu vyšší. Čistý efekt z realizace ozdravného plánu přitom činil něco přes 2,5 miliardy korun, bezmála polovina z této sumy tak odplyne na úhradu poplatků a poradců.

Vysoké účty za experty platí přitom firma v době, kdy ceny uhlí nejen nerostou, ale sama společnost to podle výsledkové zprávy v příštích měsících ani nepředpokládá. Zbývající peníze z navýšení kapitálu tak mohou velmi rychle mizet. „Pokud by se podmínky na trhu nezlepšily a firma pálila čtvrtletně 500 až 800 milionů korun, dostala by se přibližně za rok do potíží s hotovostí,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

Problematické stavy na účtu

Tehdy se také těžaři přiblíží další okamžik pravdy. Koncem října příštího roku totiž musí mít NWR v pokladně podle současného kurzu eura přes miliardu. Pokud ne, může se celé dluhové drama z letošního roku rozjet nanovo. „Pokud by mělo NWR méně než 40 milionů eur v hotovosti, došlo by k okamžitému splacení dluhů, tedy de facto k bankrotu,“ upozorňuje Josef Němý z Komerční banky.

Celkem má těžař na svých účtech po navýšení kapitálu kolem 4,1 miliardy korun. Podle odborníků to však není důvod k oslavě. „Stav hotovosti je pro nás zklamáním, čekali jsme částku mezi 4,6 a 5 miliardami,“ uvádí analytik J&T Banky Bohumil Trampota.