O Tesla Model 3 je zájem i v Česku, vůz si zatím rezervovalo na 800 řidičů

Představení Tesly Model 3

Představení Tesly Model 3 Zdroj: Tesla Motors

Už více než 400 tisíc objednávek na Model 3 eviduje po celém světě kalifornská automobilka Tesla Motors. Nový vůz, který bude poprvé k dostání až koncem roku 2017, si za poslední měsíc rezervovalo také na osm stovek Čechů. Vyplývá to z informací webu model3.ocasual.com.

Web Model3.ocasual.com vznikl z nápadu fanouška Tesly, který vzal data z oficiálních stránek mapujících registrace Modelu 3. Vznikla tak interaktivní mapa, ze které mimo jiné vyplývá, že 790 vozů Model 3 zamíří do rukou českých zákazníků. Například na Slovensku eviduje na 226 objednávek.

Největším evropským trhem pro Model 3 bude pravděpodobně Německo (přes 24 tisíc objednávek). Z monitorovaných zemí je na druhém místě Velká Británie (téměř 13 tisíc objednávek) a na třetím Španělsko (přes 11 tisíc objednávek). Pozadu však nezůstává ani elektromobilům nakloněné Norsko (přes devět tisíc objednávek) nebo Švédsko (také přes devět tisíc objednávek).

Video: odhalení Modelu 3

Jak ale upozorňuje web CleanTechnica.com, statistiky nemusejí být úplné. Například Číně interaktivní mapa přisuzuje prozatím 1500 objednávek. Přitom South China Morning Post uvádí, že pro Model 3 je čínský trh druhý největší hned po tom americkém (V USA je přes 240 tisíc objednávek - pozn. aut.), ačkoliv konkrétní čísla nezmiňuje.

Půl milionu aut do roku 2020

Model 3 je klíčovou součástí plánu společnosti Tesla dosáhnout do roku 2020 ročního prodeje půl milionu vozů. První dodávky se očekávají až ke konci roku 2017, přičemž plná produkce by měla nabíhat postupně a možná rozjezd výroby potrvá až do roku 2020. Tesla Model 3 má dojezd na jedno nabití kolem 346 km a zrychlení z 0 na 100 pod šest sekund.

Představení Tesly Model 3Představení Tesly Model 3 | Tesla MotorsTesla Model 3

Tesla Motors nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jehož výrobu ale v roce 2012 ukončila.

Automobilka loni prodala přes 50 tisíc vozů, což bylo o 60 procent více než v roce 2014. Letos plánuje zvýšit dodávky na trh na 80 až 90 tisíc automobilů. Tesla byla založena v roce 2003, doposud se jí však ani jednou nepodařilo vykázat celoroční zisk. Letos už ale firma zisk očekává.

Vývoj akcií Tesla Motors