Obchodník s povolenkami Vertis vstupuje na trh energetických úspor

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Vertis vstoupil do irské společnosti Steam Esco. Dívá se i po dalších začínajících firmách zabývajících se energetickými úsporami v průmyslu.

Obchodník s emisními povolenkami Vertis se pouští do nového byznysu. Firma koupila menšinový podíl v irské společnosti Steam Esco, která vyrábí odvaděče kondenzované vody v parních průmyslových systémech.

Irové přišli na trh s novou koncepcí tohoto zařízení, které nepotřebuje žádné mechanické části. Zároveň se díky jeho použití dá ušetřit 10 až 35 procent energie, což se přenese i do nižší potřeby emisních povolenek. Návratnost investice do zařízení Green Saver se podle výrobce pohybuje od jednoho do tří let.

„Steam Esco jsme poskytli nový kapitál na financování další expanze. Našim klientům díky tomu můžeme nabídnout další užitečný produkt, který se liší od obchodování s emisními povolenkami,“ vysvětluje investici James Atkins, předseda představenstva Vertis. Jeho firma se stala obchodním zástupcem Steam Esco v jedenácti zemích od Rumunska až po Portugalsko. Investovanou částku neuvedla.

Energetická efektivita je jedním z pilířů budované energetické unie

Atkins je známý obhájce boje se změnami klimatu a snižování emisí oxidu uhličitého. Nyní se sveze na celoevropské vlně zvyšování energetické efektivity a energetických úspor.

Energetická efektivita je jedním z pilířů budované energetické unie. V Česku je na podporu šetrných investic v průmyslových firmách vyčleněno téměř 33 miliard korun z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Investice do Steam Esco není první výlet Vertisu mimo obchodování s povolenkami. „Dříve jsme v menší míře investovali i do firem zabývajících se úpravou vody či do obchodování s biomasou,“ dodává Atkins. Průběžně vyhledává příležitosti pro další kapitálové vstupy. V tomto ohledu se Vertis zaměřuje na firmy v počátečním stádiu rozvoje, které vyvíjejí a prodávají produkty zaměřené na energetické úspory v průmyslu.

Tomáš Prouza: Energetická unie a česká síla