Oběti výbuchu v areálu kralupské chemičky nejsou zaměstnanci Unipetrolu, ale dodavatelské firmy

Exploze v Kralupech nad Vltavou

Exploze v Kralupech nad Vltavou Zdroj: ČTK

Exploze v Kralupech nad Vltavou
Exploze v Kralupech nad Vltavou
Exploze v Kralupech nad Vltavou
Exploze v Kralupech nad Vltavou
Exploze v Kralupech nad Vltavou
9
Fotogalerie
Při explozi v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku ve čtvrtek dopoledne zemřelo šest lidí a další dva utrpěli středně těžká zranění. Oběťmi jsou pracovníci dodavatelských firem. Výbuch zasáhl jednu ze skladovacích nádrží pohonných hmot, příčina ani škoda zatím nejsou známy.

"Při výbuchu bohužel došlo k úmrtí pracovníků dodavatelských firem, chceme proto vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým," uvedl generální ředitel skupiny Unipetrol Krzysztof Zdziarski. Mimořádná událost podle firmy nemá souvislost s plánovanou odstávkou rafinerie. Způsobila ale dočasné zastavení distribuce pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou.

Výbuch byl hlášen po 10:00. Na místo bylo vysláno pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. Zdravotníci zraněné přepravili do pražských nemocnic, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

Jeden člověk měl popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje. Po poskytnutí nezbytné péče byli přepraveni do vinohradské a motolské nemocnice. Vinohradská nemocnice v Praze aktivovala takzvaný traumaplán, který počítal s příjmem většího počtu pacientů.

"Chtěl bych vyjádřit svoje upřímné politování a hlubokou soustrast pozůstalým. Je to nesmírná tragédie, největší za poslední desítky let," uvedl ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO). Ubezpečil, že Česku nehrozí výpadek v zásobování trhu palivy.

Za velké neštěstí, které ho mrzí, označil z Bruselu událost premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). "Ta chemie občas je taková, ale tam asi selhal lidský faktor," míní. Na dotaz, zda by kvůli tragédii v Kralupech neměl přerušit návštěvu Bruselu, uvedl, že je mu to strašně líto, ale myslí si, že je důležité, aby na summitu zůstal.

"O to víc, že mám zastupovat i Slovensko," řekl. "Pan ministr vnitra si to vzal na starost, všechny bezpečnostní složky, záchranný systém zafungovaly," dodal premiér.

"Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet," řekl České televizi ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO), který dnes dorazil na místo neštěstí. Hasiči podle něj zásah perfektně zvládli. Na místě chtěl zjistit, zda nehrozí nebezpečí Kralupským. Pokud jde o vyšetřování, počty policistů se budou postupně snižovat, dodal.

 

 

Neštěstí v Kralupech je jedním z nejtragičtějších výbuchů v průmyslových objektech v České republice od 60. let a druhou nejtragičtější explozí v Česku za posledních 30 let. Soustrast rodinám obětí dnes na twitteru vyjádřila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Dnešní výbuch v Kralupech patří k nejtragičtějším od 60. let

18 obětí:

28. února 1975 - Při výbuchu v teplárně v Brně - Špitálce, způsobeném vznícením uhelného prachu používaného k vytápění, byly smrtelně zraněny čtyři osoby. Dalších 24 lidí utrpělo vážná zranění, kterým 14 z nich později podlehlo.

17 obětí:

19. července 1974 - Při požáru po výbuchu v Chemických závodech v Záluží u Mostu zahynulo na místě 15 osob, další dvě zemřely v nemocnici, 79 lidí bylo zraněno. Příčinou neštěstí byla zanedbaná údržba.

Osm obětí:

14. listopadu 1967 - Při výbuchu v Blanických strojírnách ve Vlašimi (tehdejší název podniku Sellier&Bellot) zemřelo sedm lidí, dalších 22 utrpělo zranění. Jeden člověk zahynul později při záchranných pracích.

Šest obětí:

22. března 2018 - Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni.

Pět obětí:

28. května 1984 - V chemičce Synthesia v Pardubicích-Semtíně explodoval sklad se střelným prachem. Neštěstí si vyžádalo pět mrtvých, 200 zraněných a značné materiální škody.

Čtyři oběti:

11. června 1964 - Při výbuchu omylem přidaného muničního materiálu ve vysoké peci v Třineckých železárnách zemřeli čtyři lidé. Tři hutníci byli zraněni těžce a čtyři lehce.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

Tři oběti:

24. srpna 1974 - Výbuch benzínových par v oddělení výroby náplastí v národním podniku Chemofarma v Ústí nad Labem si vyžádal tři oběti a dva těžce popálené zaměstnance.

21. září 2015 - Při výbuchu střelného prachu ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů ve vlašimské zbrojovce Sellier&Bellot zemřeli tři lidé.