Scény jako z filmu: připomeňte si železniční neštěstí ve Studénce

Železniční neštěstí u Studénky

Železniční neštěstí u Studénky Zdroj: Profimedia/Marie Machková

Železniční neštěstí u Studénky
Železniční neštěstí u Studénky
Železniční neštěstí u Studénky
Železniční neštěstí u Studénky
Železniční neštěstí u Studénky
15
Fotogalerie

Železniční neštěstí ve Studénce, při kterém v roce 2008 vlak narazil do trosek zříceného mostu, si vyžádalo životy osmi lidí. Ve středu soud zprostil obžaloby všech deset lidí, obžalovaných v souvislosti s pádem mostu.

 

Havárie se stala 8. srpna 2008 ve Studénce na Novojičínsku na železniční trati číslo 270 spojující Prahu se severní Moravou. Vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy, který měl v té době přibližně desetiminutové zpoždění, narazil v půl jedenácté do ocelové konstrukce silničního mostu, jež se zřítila na trať.

Strojvedoucí, který pád mostu zaregistroval v okamžiku, kdy byl vlak půl kilometru od něj, stačil použít rychlobrzdu a zpomalil tak soupravu ze 134 na 90 kilometrů v hodině. Lokomotiva a první čtyři vozy vlaku vykolejily, smetly i tři nákladní vagóny na sousední koleji.

Na místě zahynulo šest lidí, čtyři ženy a dva muži, další muž ukrajinské národnosti zemřel později v nemocnici v Novém Jičíně. Osmou obětí se stala jedna ze zraněných cestujících z Polska, která zemřela v krakovské nemocnici 26. září 2008. Při nehodě bylo také zraněno 95 lidí (z toho deset těžce), mezi nimi i strojvedoucí, který ale utrpěl jen lehká zranění, před nárazem se totiž stačil skrýt ve strojovně lokomotivy.

Škoda přesáhla 177 milionů korun, nejvíce z toho bylo asi 120 milionů za zničený vlak Českých drah. Další škody vznikly Moravskoslezskému kraji, firmě ODS - Dopravní stavby Ostrava, která most opravovala, Správě železniční dopravní cesty, ČD Cargo a Traťové strojírenské společnosti.