Obnova těžby ropy v Libyi jde rychleji, než se čekalo

Libye, ropa

Libye, ropa Zdroj: Wikimedia

Libye se po pádu režimu Muammara Kaddáfího snaží rychle obnovovat produkci ropy. V současnosti těží 600 tisíc barelů suroviny denně, do konce roku se očekává vzrůst o dalších 200 tisíc barelů. Podle odhadů Národní ropné společnosti se na úroveň 1,6 milionu barelů z doby před povstáním zřejmě dostane do konce příštího roku. Optimističtější vládní odhady mluví už o červnu, nejpesimističtější scénáře odborníků o čtyřech letech.

Nepokoje produkci v podstatě zastavily, export byl obnoven v září. „Naše produkce dosáhla 600 tisíc barelů, z nichž 140 tisíc jde do místních rafinérií,“ upřesnil na ekonomickém fóru v Kataru Nurí Beruín z Národní ropné společnosti s tím, že zbytek se vyváží. Mezinárodní agentura pro energii minulý týden uvedla, že obnova libyjské těžby pokračuje rychleji, než se čekalo. Odhaduje se, že během bojů bylo vážně poškozeno deset procent ropné infrastruktury. Zástupce ropné společnosti tvrdí, že opravy budou stát stovky milionů dolarů, ale ne miliardy. „V krátkém časovém horizontu, od šesti do devíti měsíců, očekávám, že se na opravu poškozeného majetku zaměří zahraniční společnosti a navážou vztahy s přechodnou vládou, včetně ujištění o platnosti předchozích kontraktů. Poté, co budou vyřízeny tyto bezprostřední priority, budou se moci posunout k dlouhodobějšímu investičnímu horizontu, „řekl Pavel Molchanov ze společnosti Raymond James & Associates magazínu Oil and Gas Investor.

Podotkl, že evropské firmy se do země vracejí rychleji než americké, což může být dáno jejich větší zkušeností s tímto prostředím. OMV před několika dny oznámila, že její libyjská produkce se dostala na 30 procent bývalé hladiny. Minulý týden obnovila na svém největším libyjském poli těžbu společnost Eni.

Současné vedení země uvažuje o tom, že by využilo i dalších zdrojů. „Je na čase diverzifikovat zdroje. Máme minerály, které jsme nikdy vážně nezkoumali. Máme nejdelší, nejkrásnější pláže ve Středozemí, takže doufáme, že turismus bude představovat zdroj příjmů,“ řekl libyjský ministr financí a ropy v přechodné vládě Alí Tarhúní.