OBRAZEM: Autosalon v Los Angeles odhalil auta zítřka. Přibývá futuristických elektromobilů

Mini Vision Urbanaut

Mini Vision Urbanaut Zdroj: Newspress

EdisonFuture
EdisonFuture
EdisonFuture
Barbie
Biliti Electric
158
Fotogalerie

Pandemie koronaviru loni i letos zrušila mnohé hromadné akce, včetně velkých autosalonů. Nešlo přitom jen o evropskou záležitost, mnohé výstavy se rušily i jinde ve světě. Nyní se však jeden velký autosalon za oceánem přece jen koná, a to ve slunné Kalifornii. Co je k vidění na letošní autoshow v Los Angeles?

Jak už to tak v dnešní době bývá nejen na starém kontinentu, hvězdám výstavy vládnou především elektřinou poháněné automobily. V Los Angeles tak debutuje nové sourozenecké duo Toyoty a Subaru. Dvojice japonských automobilek se po společném projektu sporťáku (BRZ a GR86) vrhla na společný vývoj elektromobilů, výsledkem čehož jsou Subaru Solterra a Toyota bZ4X.

Oba modely sdílejí svoji platformu vyhrazenou elektromobilům. Spoléhají se na baterie s kapacitou 71,4 kWh s tím, že nabídnou jak verzi s pohonem přední nápravy s výkonem 150 kW, tak čtyřkolku s dvojicí elektromotorů s kombinovaném výkonu 160 kW. Třeba v USA ale Solterra bude dostupná jen s pohonem všech kol. Dvojice se shoduje také neobvyklým ztvárněním kabiny s vysoko umístěným přístrojovým štítem, naopak design využívá svébytných motivů. Solterra tak má pro Subaru charakteristickou šestiúhelníkovou masku, zatímco bZ4X vsadila na svébytný styl vyhrazený zástupcům nové rodiny elektromobilů.

Velkou fotogalerii vozů z autosalonu v Los Angeles najdete zde:

Video placeholde

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

více čtěte na auto.cz