OBRAZEM: Kolínská automobilka Toyota začíná vyrábět model Yaris. Jako druhá v Evropě

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně Zdroj: Toyota Motor Manufacturing Czech Republic

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně
Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně
Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně
Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně
Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně
37
Fotogalerie

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic začala dnes vyrábět model Toyota Yaris. V průběhu posledních tří let investovala Toyota do rozšíření provozu v Kolíně přes 180 milionů eur (zhruba 4,5 miliardy korun). Toyota Yaris se nyní vyrábí na stejné lince jako modely Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1, uvedl mluvčí podniku Tomáš Paroubek.

Výroba se nyní rozjíždí, denně tak z výrobní linky sjede asi 700 až 800 vozů. Po plném náběhu se bude denně v Kolíně ve třísměnném provozu vyrábět na 1000 vozů. Zhruba polovinu z nich bude tvořit Yaris, další polovinu zbývající modely. Kolínská Toyota se stává druhým evropským závodem, který bude vyrábět Yaris. V Kolíně se bude Yaris vyrábět s hybridním i běžným spalovacím pohonem.

„Start produkce nového Yarisu v Kolíně by měl ještě posílit pozici automobilky na českém trhu. Toyota je už čtvrtá nejprodávanější značka s podílem lehce přes pět procent na českém trhu a polovina prodaných vozů je v hybridní variantě,“ řekl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška. Podle něj od ledna do října uzavřela Toyota na českém trhu bezmála 16 tisíc zákaznických smluv.

Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají?

Video placeholde
• Videohub

Nové haly slouží k logistickým účelům, případně se zde předvyrábí některé části vozů, které se pak přesouvají přímo na výrobní linku. „V posledních třech letech jsme vybudovali nové výrobní prostory, nastavili nové logistické trasy, zapojili nové dodavatele, nainstalovali nové technologie, a v závodu Toyota jsme přivítali bezmála 1600 nových zaměstnanců,“ uvedl prezident Toyota Motor Manufacturing Czech Republic Koreatsu Aoki.

Toyotu Yaris si letos v Česku zatím pořídilo více než 2630 zákazníků, loni se prodalo 2398 kusů. Yaris je tak čtvrtým nejprodávanějším modelem ve třídě malých vozů. V příštím roce se začne v Kolíně vyrábět také nové Aygo X, k zákazníkům by se měl tento vůz poprvé dostat na přelomu jara a léta. Yaris se měl v Kolíně původně začít vyrábět v srpnu, kvůli pandemii koronaviru se ale začátek výroby posunul o zhruba dva měsíce.

Podívejte se na fotografie z výroby v kolínské továrně automobilky Toyota

Model Yaris využívá jako první v segmentu novou podvozkovou platformu TNGA (Toyota New Global Architecture). V nabídce motorizací je nový tříválcový benzínový agregát 1,5 Dynamic Force o výkonu 121 koní a jeho hybridní provedení 1.5 Hybrid Dynamic Force s výkonem 116 koní, které poskytuje řidiči agilnější reakce, nárůst systémového výkonu o 15 procent a snížení spotřeby o více než 20 procent.

Toyota Yaris se v Česku prodává za cenu od 350 tisíc korun. Hybrid se dá pořídit od 460 tisíc korun. Například konkurenční Peugeot 208 se prodává od 392 tisíc korun, Citroën C3 se dá pořídit od 299 900 korun. Volkswagen Polo stojí od 360 900 korun.

Toyota Motor Manufacturing Czech Republic představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu klesla v loňském roce výroba aut v kolínské automobilce o 26,4 procenta na 147 865 aut. Zaměstnává asi 4000 zaměstnanců.