Obří ztráta připravila o křeslo šéfa dozorčí rady ThyssenKrupp

Předseda dozorčích rad společností Siemens a ThyssenKrupp Gerhard Cromme

Předseda dozorčích rad společností Siemens a ThyssenKrupp Gerhard Cromme Zdroj: profimedia.cz

Z čela dozorčí rady největších německých oceláren ThyssenKrupp odejde Gerhard Cromme. Na předsedu rady se snesla kritika za vysoké ztráty americké divize Steel Americas. Cromme řekl, že svým odchodem chce podpořit obnovu v nejvyšším vedení skupiny.

Cromme (70) na lednové valné hromadě přiznal, že jeho chyby přispěly k rozsáhlým ztrátám, odolal však tlaku některých akcionářů na odstoupení. Dnes sdělil, že odejde z funkce na konci tohoto měsíce.

ThyssenKrupp loni kvůli vysokým odpisům Steel Americas utrpěl ztrátu 4,7 miliardy eur (119 miliard korun) a akcionáři Crommeho obviňovali, že včas nezastavil mnohamiliardový projekt této divize. Společnost také dostala pokutu za dohody s konkurenty v zakázkách na železniční koleje a minulý měsíc inspektoři německého antimonopolního úřadu provedli razii v jejích kancelářích. V prosinci ThyssenKrupp odvolal tři vysoké manažery.

Pětiletý vývoj ceny akcií ThyssenKrupp

Graf 8. 3. 2013.Graf 8. 3. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Cromme byl dříve generálním ředitelem ThyssenKrupp a jedním z předních členů německé podnikatelské scény. Nyní působí také ve funkci předsedy dozorčí rady strojírenského koncernu Siemens.