Ocelárna Tata uvažuje o prodeji všech svých aktivit v Británii

Tata Steel

Tata Steel Zdroj: Tata Steel

Indická ocelárna Tata Steel uvažuje o prodeji všech svých aktivit v Británii. Chce tak ukončit těžké ztráty, které v upadajícím britském ocelářském průmyslu po bezmála desetiletém působení v zemi zaznamenává. Tata Steel je největším výrobcem oceli v zemi, zaměstnává zde zhruba 15 tisíc lidí.

Evropská divize bude „zvažovat všechny možnosti restrukturalizace portfolia, včetně možnosti zbavit se Tata Steel UK, a to jako celku nebo po částech“, uvedla podle agentury Reuters Tata po maratonském jednání svého vedení v indické Bombaji.

Finanční výsledky britské odnože se v posledních měsících výrazně zhoršily, uvedla také Tata Steel, která je součástí indického konglomerátu Tata. Společnost vinu svaluje na vysoké náklady na výrobu, špatnou situaci na domácím trhu a rovněž na vyšší dovoz ocelářských výrobků ze zemí jako Čína. Podnik kvůli špatným podmínkám musel již v uplynulých letech zrušit stovky pracovních míst.

Británie je zemí, na kterou podle pozorovatelů tvrdě dopadá krize v evropském ocelářském sektoru, protože její hutě musí platit jedny z největších nákladů na energii a zelených daní na světě. Firmy zde také musí platit vysoké daně z realit, které jsou desetkrát vyšší než v jiných zemích EU.

Indická Tata Steel je druhým největším producentem oceli v Evropě. Mezi její provozy v Británii patří i největší britská ocelárna ve waleském městě Port Talbot.