Odborář: Prodeji ostravské huti může zabránit už jen vláda, firma nás ale zřejmě vyslyšela

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia.cz

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal
ArcelorMittal
4
Fotogalerie

Britská společnost Liberty House je vhodným zájemcem o několik hutí společnosti ArcelorMittal a může je převzít, uvedla Evropská komise. Podle nového návrhu akvizice by se však potenciální vlastník měl méně zadlužit, předpokládá předseda základní organizace OS KOVO ArcelorMittal ČR Petr Slanina.

Co říkáte na rozhodnutí Evropské komise?

Zatím máme jen kusé informace a pravděpodobně ty samé, co máte vy. Nevíme tedy, co bylo ve skutečnosti schváleno. Víme jen to, že došlo k určitým změnám parametrů v návrhu převzetí.

Lze ještě nějak prodej huti zastavit?

Je ještě hypotetická možnost, že by v jiném řízení Evropská komise převzetí zarazila kvůli tomu, že by společnost Liberty Steel měla po převzetí provozů příliš vysoký podíl na evropském trhu. Ale to se mi zdá jako velmi málo pravděpodobné. Zbývající možností už je pak jen zásah vlády. Nemám tušení, jak se nyní zachová.

Jaké změny v návrhu očekáváte?

Na poslední schůzi s Liberty Steel jsme předložili požadavky, že má být firma méně zadlužená. Podle dosavadních informací to Liberty Steel v novém návrhu zohlednil, byť nevíme do jaké míry. Prakticky by to znamenalo, že oproti původní verzi by byl nákup ostravské huti hrazen méně z dluhu a více z kapitálu.

Jak to je s elektrárnou Tameh Czech, která dodává do ostravské huti elektřinu a přitom není součástí transakce?

Pokud vím, tak si má Liberty Steel udělat do konce dubna studii, v níž bude zkoumat, za jakých podmínek by byla pro ni její akvizice výhodná.

Dříve jste také kritizovali, že nový potenciální vlastník chce málo investovat. V této oblasti třecí plochy přetrvávají?

V tomto bodě stále vyjednáváme. Už se nám podařilo vyjednat, že emisní povolenky zůstanou v ocelárně, u investic je náš požadavek takový, aby se za deset let dalo na modernizaci aspoň 700 milionů eur, tedy zhruba 18 miliard korun.