OKD sloučí své doly, chce se prokopat k uhlí do Polska

Sídlo OKD v Ostravě

Sídlo OKD v Ostravě Zdroj: Euro Petr Berger

Společnost OKD chce sloučit vedení dolů Karviná a Darkov, později i dolu ČSM. Ročně by ve firmě mělo skončit 500 až 600 lidí. Firma také vyzkouší novou metodu těžby. Místo budování nové šachty k polskému dolu Morcinek, která by vyšla na 400 milionů eur, se chce OKD k uhlí dostat levnějším způsobem - plánuje se k němu prokopat pod zemí z Dolu ČSM.

„Od příštího roku budeme slučovat doly Karviná a Darkov. Děláme to, protože potřebujeme snížit naše fixní náklady. Jak jsem říkal, když se méně těží, náklady na tunu rostou. Do budoucna bychom chtěli s těmito dvěma doly propojit i Důl ČSM. Ty tři doly jsou už nyní propojeny pod zemí, za dva nebo tři roky bychom tedy chtěli, aby měly také jedno vedení,“ řekl Hospodářským novinám výkonný ředitel OKD Dale Ekmark.

Za momentálně nejdůležitější projekt považuje plán na těžbu v polském dole Morcinek. „Teď jsme ale přišli na to, že bychom se k tamnímu uhlí mohli dostat z našeho Dolu ČSM. Netušíme ještě, kolik by to stálo, ale bezpochyby by to bylo mnohem levnější než původní varianta (vybudování nové šachty). Zatím je celý plán pouze na papíře, ale kdyby se to povedlo, tak dokážeme vytěžit deset až 11 milionů tun koksovatelného uhlí … A nejde zase o tak vzdálenou budoucnost, vše by mohlo fungovat už za tři nebo čtyři roky,“ uvedl.

OKD, která zaměstnává přes 12 tisíc lidí, patří společnosti New World Resources (NWR). NWR se dlouhodobě potýká s nízkými cenami uhlí. Čerstvě schválená kapitálová restrukturalizace má snížit její nominální zadlužení z 825 milionů eur (asi 23 miliard korun) na 500 milionů eur (zhruba 14 miliard korun). NWR už loni v souvislosti se špatnou hospodářskou situací oznámila plán úsporných opatření. Rovněž loni OKD oznámila, že zavře prodělečný Důl Paskov. Stát se ale letos s NWR dohodl na pokračování těžby v tomto dole do konce roku 2017 a vláda za to zaplatí 600 milionů korun na sociální programy pro horníky.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.