OKD ukončí těžbu v Dole Paskov v březnu, horníky přesune do jiného revíru

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Důl Paskov, ilustrační foto
Důl Paskov
Důl Paskov
OKD, horníci
OKD
8
Fotogalerie

Společnost OKD ukončí těžbu černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov 31. března příštího roku. Co nejvíce zaměstnanců chce přesunout do karvinské části revíru. Návrh představenstva firmy dnes schválil věřitelský výbor.

OKD je od května v úpadku, v srpnu věřitelé schválili jeho reorganizaci. Zavření ztrátové šachty, která táhla dolů celý podnik, je součástí restrukturalizace.

V celém OKD pracuje i s dodavatelskými firmami zhruba 12.000 lidí. Na Dole Paskov pracuje asi 1600 kmenových zaměstnanců OKD. Co nejvíce jich chce firma převést na ostatní šachty. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl ČTK, že pro ně firma připravila i finanční motivační program. Dalších 300 lidí bude v dole dál pracovat na jeho technické likvidaci.

"Přibližně pro 150 lidí je připraveno takzvané dobrovolné racio. To znamená, pokud se rozhodnou ukončit pracovní poměr dohodou, tak dostanou nějaké finanční odstupné," řekl Čelechovský. Zbývající zaměstnanci, kterých by zřejmě mohlo být okolo 500, dostanou výpověď a mohou dostat v závislosti na odpracovaných letech jako odstupné až sedminásobek měsíčního platu.

"Toto řešení našlo pochopení v představenstvu společnosti i u zástupců odborových organizací, a z toho důvodu se k němu přiklonil i věřitelský výbor," řekl mluvčí OKD.

Právě odstupné pro propuštěné zaměstnance podle všeho bylo důvodem, proč OKD důl nezavřelo už dříve. Na vyplacení odstupného totiž firma neměla dostatek hotovosti. Stát už jí půjčil 700 milionů korun, tento měsíc firma sdělila, že na základě finanční analýzy a vyčíslených provozních i mimořádných nákladů v prosinci předloží příslušným ministerstvům konkrétní požadavky na spolufinancování. Na to už reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), že pro rozšíření státní podpory nevidí žádný důvod.

O uzavření Dolu Paskov hovořilo OKD poprvé už v roce 2013. Chtělo tam těžbu ukončit na konci roku 2014. Místo toho se ale dohodlo se státem na prodloužení těžby.

 

Důl Paskov je poslední činný důl v ostravské části OKD

Vizitka Dolu Paskov společnosti OKD:

 - Důl je součástí společnosti OKD. Od 1. ledna 2015 nese někdejší Důl Paskov název Důlní závod 3.

- Produkuje kvalitní koksovatelné uhlí. V roce 2013 se zde vytěžilo 863.000 tun uhlí, o rok dříve 950.000 tun.

- V dole pracuje zhruba 2200 lidí, z čehož 1600 tvoří kmenoví zaměstnanci.

- Nachází se asi 20 km jižně od Ostravy; je to poslední činný důl v ostravské části ostravsko-karvinského revíru.

- Důl Paskov tvoří lokality Staříč a Chlebovice.

- Rozloha důlního pole je 40 kilometrů čtverečních, zásoby jsou odhadovány zhruba na milion tun uhlí (dle www.okd.cz).

- Úpravna má kapacitu 550 tun za hodinu.

- Největší absolutní hloubky dosahuje jáma v lokalitě Staříč - 1155 metrů.

- Důlní závody Paskov a Staříč mají poměrně krátkou historii: výstavba objektů závodu Paskov začala roku 1960 a těžba v roce 1966, ve Staříči se začal důl budovat v roce 1962 a těžba začala v roce 1971.

- Počátkem léta 2013 společnost New World Resources N.V. (NWR) jako vlastník OKD oznámila, že uvažuje o prodeji dolu. Důl Paskov totiž svými vysokými náklady na těžbu negativně ovlivňuje hospodaření firmy. Pro důl se však nepodařilo najít kupce, a vlastník proto oznámil, že uvažuje o jeho uzavření. Situací se začala zabývat vláda.

- Ministerstva průmyslu a obchodu a financí v dubnu 2014 oznámila, že se stát dohodl s NWR o pomoci na útlumu těžby v Dole Paskov. Těžba podle dohody měla pokračovat tři roky s tím, že vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků.

- Koncem loňského roku NWR navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci roku 2016. Jako druhou variantu NWR navrhla převod dolu na stát. Již v srpnu 2015 ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) informoval vládu, že jednání mezi ČR a OKD o poskytnutí státní pomoci na uzavření Dolu Paskov bude nutné obnovit. Jako důvod uvedl klesající cenu uhlí, na jejíž vývoj je dohoda vázána.

- Letos v březnu výkonný ředitel OKD Antonín Klimša ve firemních novinách uvedl, že Paskov má být uzavřen na konci roku.

- Právní poradce zastupující OKD Petr Kuhn počátkem listopadu řekl, že další prodlužování těžby černého uhlí v Dole Paskov prohlubuje ekonomické potíže společnosti OKD, která je od května v úpadku (v srpnu věřitelé schválili reorganizaci firmy), a mohlo by v budoucnu vést k zastavení všech provozů. Na odstupné pro zaměstnance, kteří by při zavření dolu přišli o práci, firma nemá peníze. Kuhn uvedl, že uskutečnění sociálního programu s odstupným ve výši desetinásobku platu není reálné.

- Věřitelský výbor OKD dnes schválil návrh představenstva firmy, podle kterého OKD ukončí těžbu v Dole Paskov 31. března 2017. Co nejvíce zaměstnanců chce přesunout do karvinské části revíru.