Okolní země brzdí vývoz českých zbrojovek

obrněný transportér

obrněný transportér Zdroj: vop.cz

Kdyby chtěla přeloučská firma SVOS vyvézt své nové obrněné transportéry třeba do USA, potřebovala by vedle povolení českých úřadů i tranzitní licenci od Polska či Německa. A pokud by je prodala do Turecka, neobešla by se bez souhlasu maďarských či rakouských orgánů. Se stejnými problémy se potýkají také Slováci.

Česko ani Slovensko přitom žádné podobné restriktivní opatření neuplatňují. Podle šéfa Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu ČR Jiřího Hynka se přitom opakovaně stalo, že kvůli zdlouhavému povolovacímu řízení některé obchodní případy zkrachovaly.

„Nemáme kudy vozit naše výrobky do přístavů, kde je naloďujeme. Domníváme se, že to je využíváno k nekalému konkurenčnímu boji,“ řekl deníku E15 Hynek.

Podle Hynka musí vývozce cizím orgánům odevzdávat veškeré podklady včetně toho, v jakém množství, komu a za kolik chce daný vojenský materiál prodat. „Ve finále nám některé obchody utečou, protože se této příležitosti chopí především polská či německá konkurence,“ dodává.

Tranzitní licence nejsou potřeba jen při letecké přepravě. Ta je však velmi drahá a v některých případech ji ani není možné použít.

Českým a slovenským zbrojovkám svitla naděje v podobě nové evropské směrnice, která byla přijata začátkem května. V rámci EU by podle ní měly být odstraněny bariéry volného pohybu zboží a služeb, aby na vnitřním trhu nebyla narušována hospodářská soutěž.

Zbrojaři se však obávají, že sousední země budou implementaci normy odkládat. „Příští měsíc už po nás nemohou vyžadovat tranzitní licence. A jestliže tomu tak nebude, ať vzniklé problémy řeší Evropská komise, která je za směrnici odpovědná,“ dodal Hynek.

Čeští ministři průmyslu a obrany Martin Kuba a Alexandr Vondra (oba ODS) stížnosti firem chápou. Nedávno se obrátili na své polské a německé protějšky a vyzvali je, aby jim přestali v exportu bránit. „Mám pochopení pro obavy asociace. Je třeba rozlišovat, co je potřebná regulace a co záměrně vyvolané potíže, aby měla jedna konkurenční země výhodu nad druhou. Celá záležitost vyžaduje agresivní přístup naší diplomacie,“ konstatoval Vondra.

Z Černínského paláce však oficiální reakce zatím nepřišla, úřad Karla Schwarzenberga (TOP 09) nechce podle zbrojařů otázku tranzitních licencí příliš medializovat.