Olma loni vydělala 56 milionů korun, nejvíce od roku 1995

Paradox. Choceňská mlékárna
s půlmiliardovým
obratem je natolik malá, že
by neunesla reklamní kampaň
nutnou pro německý trh

Paradox. Choceňská mlékárna s půlmiliardovým obratem je natolik malá, že by neunesla reklamní kampaň nutnou pro německý trh Zdroj: E15 Eduard Erben

Druhá největší mlékárna a výrobce mléčných produktů, olomoucká Olma ze skupiny Agrofert Holding, loni dosáhla čistého zisku 56 milionů korun. To je nejvíce nejen od roku 2009, kdy se stala součástí impéria miliardáře Andreje Babiše, ale podle dostupných údajů také od roku 1995. Vedení podniku považuje loňský rok z hlediska zisku za nejlepší v historii. Tržby Olmy stouply jen mírně, a to o 1,8 procenta na 2,89 miliardy korun.

Jednou z hlavních položek ovlivňujících hospodaření a náklady mlékárny je cena, za niž firma vykupuje mléko od producentů. Průměrná cena za loňský rok dosáhla 8,30 koruny za litr, nejvíce od roku 2009, kdy farmáři kvůli nízkým, zhruba o dvě až 2,50 koruny nižším, cenám vylévali na protest mléko do polí.

Zároveň loni stouply ceny některých vstupních surovin, zejména cukru a ovocných složek, a to až o sedmnáct procent. „Přesto se výrobky Olmy prodávaly velmi dobře a v množství kusů prodeje lehce překročily rekordní rok 2009,“ uvedla ve výroční zprávě za loňský rok předsedkyně představenstva Simona Sokolová.

Výsledky ovlivnilo rovněž snížení počtu zaměstnanců na 399 ze 427 v roce 2010. Tím stoupla efektivita výroby a přidaná hodnota na zaměstnance. Na výsledek mlékáren měly vliv také nižší odpisy dlouhodobého majetku a nižší nákladové úroky.

Výsledky mlékárny OlmaVýsledky mlékárny Olma | E15

Výkupní cena mléka i některých vstupních surovin loni stoupla. Výrobky mlékáren Olma se přesto prodávaly velmi dobře a tržby lehce překročily rekordní rok 2009