OMV a ExxonMobil objevily ložisko zemního plynu v Černém moři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Rakouský koncern OMV objevil spolu se svým americkým partnerem ExxonMobil rozsáhlé naleziště zemního plynu u rumunských břehů. Pro rakouskou firmu je to největší nález v její dosavadní historii.

Vrt má na svém kontě i další prvenství. Jedná se o vůbec první hlubokomořský vrt v rumunských vodách. Hloubka moře v místě průzkumu dosahuje 930 metrů. Ložisko, které má podle prvních odhadů velikost 42 až 84 miliard krychlových metrů, se nachází dalších více než 2000 metrů pod mořským dnem.

Zpráva o objevu vyvolala spolu s oznámenými hospodářskými výsledky prudký růst akcií OMV. Ty posílily o více než čtyři procenta na 28,78 eur, v průběhu dne se krátce dostaly až na 29,21 eur. Šly tak proti všeobecnému poklesu na vídeňské burze.

Obě společnosti se zatím nicméně přílišnému optimismu bráni. O komerčním využití vrtu nazvaného Domino-1 prý rozhodnou až na základě dalšího průzkumu ložiska. Zahájení těžby pak připadá v úvahu nejdříve na konci tohoto desetiletí.

Objev je podporou pro novou strategii, kterou prosazuje šéf OMV Gerhard Roiss. Firma by se podle ní měla stáhnout z nepříliš výdělečného provozování čerpacích stanic a soustředit se na těžbu surovin. OMV chce letos vytvořit nebo rozšířit 30 vrtů. Průzkum a rozvoj aktivit by jí měly do roku 2014 každoročně vyjít na 2,4 miliardy eur.