Opravy potrubí a nové technologie za stamiliony. Pražská teplárenská chystá rozsáhlé investice

Elektrárna Holešovice - Pražská teplárenská

Elektrárna Holešovice - Pražská teplárenská Zdroj: profimedia

Pražská teplárenská plánuje letos podobně jako v loňském roce investovat zhruba 750 milionů korun. Z toho 650 milionů korun půjde do obnov potrubí, oprav a údržby a kolem 100 milionů korun jako investice do nových technologií a do nových připojení na centrální zdroj tepla.

"Letošní investiční a údržbový plán je rozsáhlý zhruba stejně jako loni. Prioritu má pro nás udržení současného komfortu pro stávající odběratele, zavádění nových ekologických postupů a samozřejmě připojování nových objektů," řekl dnes obchodní ředitel Pražské teplárenské Tomáš Sluka.

Investiční plán je podle firmy mixem dlouhodobě plánovaných akcí a aktuálních požadavků vycházejících z technického stavu rozvodů tepla. Pro rok 2018 bude v Praze na pravém břehu Vltavy rekonstruováno kolem osmi kilometrů podzemního horkovodního nebo parovodního potrubí, uvedla firma.

"Za nejsložitější a nejnákladnější letošní investiční akci rozhodně považuji obnovu našich sítí v Holešovicích, kde položíme přes pět kilometrů potrubí. Celkově jen tady počítáme s investicí skoro 100 milionů korun," dodal výrobní ředitel firmy Roman Koranda.

V oblasti horních Holešovic společnost v rámci této investice umístí šest nových úseků horkovodních rozvodů, a to na území ohraničeném ulicemi Bubenská, Strojnická, Dukelských hrdinů a nábřežím Vltavy. Dále bude obnovena část sítě v okolí Partyzánské ulice. Tam, kde původní trasy vedou páru, napojí stavba stávající odběratele tepla na horkou vodu.

Sluka už dříve řekl, že Pražská teplárenská by letos měla s modernizací sítí v oblasti Holešovic skončit. Firma ji provádí od roku 2011, celkové náklady činí více než jednu miliardu korun. V dalších letech podle něj plánuje firma investovat mimo jiné do ekologizace tepláren v Malešicích a Michli. V těchto případech se náklady mají pohybovat v desítkách milionů korun.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. V současné době dodává teplo do asi 225 tisíc domácností a do desítek dalších administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Firma patří do skupiny EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského.

Společnosti loni klesl meziročně čistý zisk o téměř tři čtvrtiny na 704 milionů korun. Celkové výnosy se proti předloňsku snížily o 28,2 procenta na 5,3 miliardy korun. Předseda představenstva firmy Křetínský už dříve uvedl, že ke skokovému nárůstu čistého zisku v roce 2016 na 2,7 miliardy korun přispěl prodej dceřiné společnosti Pražská teplárenská LPZ firmě Veolia Energie ČR. Proti roku 2015, kdy činil čistý zisk společnosti 572 milionů Kč, stoupl loni čistý zisk firmy o 23 procent.