Panasonic chce odstěhovat výrobu mobilů z Japonska

Japonský výrobce elektroniky Panasonic Corp. zřejmě letos v létě přesune celou výrobu mobilních telefonů do zahraničí. V letošním fiskálním roce firma plánuje opětovný vstup na zahraniční trhy, napsal dnes japonský list Nikkei. Panasonic loni prodal zhruba pět milionů telefonů, což z něj dělá třetího největšího domácího výrobce telefonů za firmami Sharp a Fujitsu.

List upřesnil, že výroba z továrny ve městě Šizuoka, která se na celkové produkci podílí téměř polovinou, se přesune do Pekingu a Malajsie. Část výroby budou zajišťovat smluvně jiní zahraniční výrobci.

Panasonic vyrábí nyní zhruba polovinu mobilních telefonů v Japonsku. Stane se tak prvním japonským výrobcem mobilů, který přesune veškerou svoji výrobu do zahraničí.

Firma se stáhla ze zahraničí v roce 2005, ale chce se tento měsíc na zahraniční trhy vrátit a představit chytré telefony pro prodej v Evropě. Do fiskálního roku 2015/16 chce ztrojnásobit prodej na 15 milionů kusů, z toho devět milionů chce prodat v zahraničí, napsala agentura Reuters.

Panasonic vyrábí širokou škálu produktů od ledniček a čerpadel přes faxy po žárovky. Nejziskovější je nyní bílé zboží, jako pračky a ledničky. V roce 2008 Panasonic v rámci snahy rozšířit své aktivity koupil menší firmu Sanyo, která měla silnou pozici ve výrobě solárních článků a dobíjecích baterií. Firma působí i v Česku, kde v plzeňské továrně Panasonic AVC Networks Czech zaměstnává zhruba 3000 lidí.

Panasonic podle předběžných údajů v loňském fiskálním roce, který skončil 31. března, vykázala rekordní ztrátu 780 miliard jenů (174,7 miliardy korun).