Panasonic už nechce vyrábět plazmové televize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Panasonic zvažuje úplné ukončení výroby televizorů s plazmovou obrazovkou. Podle japonského listu Nikkei již firma zastavila vývoj nových plazmových televizorů.

„Zvažujeme řadu možností ohledně aktivit v oblasti televizorů. Nic ale ještě nebylo rozhodnuto,“ uvedl mluvčí podniku. Panasonic se podobně jako další japonští výrobci elektroniky potýká s rostoucí konkurencí z Jižní Koreje.

Firma si myslí, že souběžný vývoj plazmových a LCD obrazovek se zvlášť v Japonsku nevyplatí, protože místní trh s televizemi se v posledních letech zmenšuje. Panasonic předpokládá, že výroba televizí, díky níž v roce 2009 utržil bilion jenů (200 miliard korun), mu v roce 2015 přinese méně než polovinu této sumy.

Panasonic původně plánoval, že výrobu plasmových televizí ve svém hlavním závodě Amagaskai na západě Japonska ukončí v roce 2014. Podle Nikkei již firma odepsala hodnotu místních výrobních zařízení. Namísto plazmových televizí chce firma na trh příští rok vypustit obrazovky s technologií OEL, kterou vyvíjí spolu se Sony.

Japonský výrobce chce šetřit i na produkci LCD televizorů. Letos by 70 procent LCD panelů měli vyrobit externí dodavatelé. Už loni Panasonic opustil žateckou průmyslovou zónu, o práci přišlo 600 lidí.

Firma v poslední době prodává některá aktiva, aby zlepšila svou finanční situaci. Začátkem měsíce například oznámila, že prodala další budovu v Tokiu za zhruba 50 miliard jenů (přes deset miliard korun). Předpokládá se, že na konci svého fiskálního roku posledního března vykáže pátý ztrátový rok v řadě.