Pardubická ERA dodá letištní systém do iráckého Kurdistánu

Letiště Sulajmánia v Iráku.

Letiště Sulajmánia v Iráku. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto.
2
Fotogalerie

Pardubická společnost ERA vyrobí pro letiště v iráckém Kurdistánu systém, který bude sledovat letadla v nízkých letových hladinách až do vzdálenosti 50 námořních mil (asi 93 km). Předpokládá se, že systém bude uveden do provozu v prvním čtvrtletí příštího roku. Informovala o tom informovala Lenka Stejskalová Reichová z firmy. Hodnotu zakázky společnost nezveřejnila.

"Sulajmánía leží v údolí mezi horami, takže letový provoz není možné sledovat pomocí radaru. Multilaterační systém je schopen fungovat a poskytovat letové informace bez podpory klasického radaru," uvedla Stejskalová Reichová.

Systém je odolný i v extrémních teplotách, od minus deseti do 50 stupňů Celsia, a má nízkou spotřebu energie. Stanice ERA umístí na kopce v okolí údolí, kde se nachází letiště. Mezinárodní letiště Sulajmánía zahájilo provoz v roce 2005. Leží 15 kilometrů od města Sulajmánía a má tři terminály.

Autonomní irácký Kurdistán je složen ze čtyř provincií na severu země - Dahúk, Halabdža, Irbíl a Sulajmáníja. Na rozloze 41 700 kilometrů čtverečních tam žijí asi tři miliony lidí. Kurdové v Iráku mají vlastní správu - mají svůj parlament, vládu i armádu. Právě kurdské jednotky, takzvaní pešmergové, se významně podílely na bojích proti IS v Iráku i Sýrii na straně mezinárodní koalice vedené USA.

Firma ERA patří zbrojařské skupině Omnipol. Společnost se orientuje na systémy pasivní radiolokace pro civilní i vojenské účely. Za dvě dekády své existence instalovala přes 100 systémů ve více než 60 zemích pěti kontinentů.