Pardubická Retia dodala první kontejner s elektronikou pro NATO

Retia 3D radar MADR ReUNION

Retia 3D radar MADR ReUNION Zdroj: Retia

Pardubická společnost Retia dokončila vývojovou fázi kontejneru s elektronikou, který bude součástí systému NATO na sledování pozemních cílů. První už dodala do Německa. Projekt má název Alianční sledování pozemních cílů (Alliance Ground Surveillance - AGS). V budoucnu má být hlavním pilířem ochrany vojáků na bojišti, umožní nepřetržitý průzkum a identifikaci pozemních cílů.

Retia kontrakt podepsala v roce 2012. Na projektu připravovaném 15 let se podílí 15 firem ze 14 zemí. Retia svůj prototyp už dodala německé společnosti Airbus Defence, která bude zařízení kompletovat. „Německá strana je zodpovědná na kompletaci pozemního segmentu, například baltické státy dodávají software,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu společnosti Retia Petr Tichý. Celý systém bude patrně ještě koncem letošního roku umístěn na alianční základně Sigonelle v Itálii.

Retia už má schváleno spuštění sériové výroby, vyrobit má ještě šest kontejnerů. „Plán je, že se budou dodávat na přelomu října a listopadu dva kusy a další čtyři kusy v následujícím roce,“ uvedl Tichý. Systém by měl dosáhnout operačních schopností v příští roce nebo v roce 2017.

Informace o pozemních cílech zatím chyběly

Systém poskytne aliančním vojskům konkurenční výhodu. Ten dosavadní poskytoval informace jen o vzdušných cílech, na ty pozemní mají zatím vybavení jen v USA, Velké Británii a částečně ve Francii. „Je to úplně nová schopnost, kterou si aliance pořídila,“ uvedl Tichý.

Systém zpracovává informace, které poskytují bezpilotní letouny a pozemní systém. Ten budou tvořit právě kontejnery, které bude možné nasadit kdekoliv. Informace bude zpracovávat základna na Sicílii. Systém bude monitorovat pohyb jednotek, vojáků. Rozlišovací schopnost je dána rozlišovací schopností satelitů. Novinku bude možné využít i v civilním sektoru, například při povodních nebo ochraně hranic.

Retia znovu roste
Čistý zisk pardubické firmy Retia vyrábějící armádní radary a další vojenskou elektroniku meziročně stoupl o 39 procent na 36 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly zhruba o 65 procent na 466 milionů. Vyplývá to z předběžných výsledků firmy za období duben 2014 až březen 2015. Společnosti se tak podařilo zvrátit předchozí výrazný propad tržeb. Firma má 210 zaměstnanců.