Pegas Nonwovens zvýšil zisk o polovinu na 442 milionů

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens zvýšil meziročně v prvním pololetí výnosy o 0,2 procenta na 111,7 milionu eur (tři miliardy korun). Čistý zisk stoupl více než o polovinu na 16,3 milionu eur (442 milionů korun). Hospodaření firmy negativně ovlivnilo zvýšení cen polymerů v druhém čtvrtletí, které se dařilo kompenzovat vyššími prodeji.

Ceny polymerů se projevují se zpožděním, proto tržby ve druhém čtvrtletí odpovídaly ještě cenám vstupů za první čtvrtletí, tehdy byly na minimu. „Následný opětovný růst cen polymerů se promítne až do tržeb za třetí čtvrtletí. Vystoupaly na letošní maxima a byly vyšší než loni,“ uvedl generální ředitel společnosti František Řezáč.

V souvislosti s tímto negativním vlivem klesla i EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) o 2,6 procenta na 21,6 milionu eur (585 milionů korun). „Negativně na tento ukazatel působil i další faktor, a to přecenění opčního akciového programu v důsledku růstu cen akcií naší společnosti o 18 procent ve druhém čtvrtletí. Akcionářům však tento růst udělal radost,“ uvedl Řezáč.

I přesto považuje první pololetí za úspěšné. Ve druhém čtvrtletí se proti loňsku zvýšil objem výroby o čtyři procenta a zároveň se podařilo dokončit refinancování.

Vývoj akcií Pegasu za posledních 5 let:Graf 27. 8. 2015.Graf 27. 8. 2015. | vagaday@mf.cz

„Podařilo se nám získat dlouhodobé financování s atraktivními parametry. V červenci jsme uskutečnili tři emise soukromých dluhopisů se splatností sedm a deset let, jejichž výnos jsme použili na splacení bankovních půjček. Zbylá část půjde na další rozvoj společnosti, na zpětný odkup vlastních akcií, případně na částečný odkup dluhopisů se splatností v listopadu 2018,“ doplnil Řezáč.

Firma navazuje na loňský rekordní rok, kdy díky egyptské lince produkce poprvé překonala 100 tisíc tun a výnosy činily zhruba 6,3 miliardy korun. Je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, v Česku má výrobní závody ve Znojmě a v Bučovicích. Zaměstnává 570 lidí. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Firma je obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě.

PROFIL: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta