Penta vsadí na výrobní součásti motorů pro elektroauta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: www.gerhring.de

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Investiční skupina Penta má velké plány v oblasti elektromotorů. Její německá společnost Gehring, jež vyrábí nástroje pro výrobu válců do motorů, se kvůli tomu sloučila se švýcarsko-italskou firmou CopperING vyrábějící elektromotory.

V rámci sloučení získala CopperING 15procentní podíl v Gehringu. „Do roku 2030 bude zhruba 80 až až 85 procent aut, které budou mít elektromotor,“ tvrdí spolumajitel Penty Jaroslav Haščák s tím, že cílem je vybudovat globálního hráče v jejich výrobě.

V současnosti obě firmy společně využívají technologii Hairpin, díky níž jsou elektromotory lehčí a výkonnější. Mezi nejvýznamnější zákazníky společnosti Gehring patří koncern Volkswagen, BMW, Ford nebo General Motors.

Penta získala tříčtvrtinový podíl v německé firmě v roce 2012. Gehring je celosvětovým lídrem v oblasti výroby obráběcích strojů, které se využívají při výrobě motorů v leteckém a automobilovém průmyslu.

Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Orientuje se na oblast zdravotnictví, finančních služeb, maloobchodu, výroby, mediální projekty a developerské aktivity. V loňském roce čistý zisk skupiny dosáhl 6,22 miliardy korun. V současnosti Penta zaměstnává více jak 41 tisíc lidí.