Personální změny ve vedení ČEZ by měly podle Nečase pokračovat

ČEZ

ČEZ

Personální změny ve vedení energetické společnosti ČEZ by měly podle premiéra Petra Nečase (ODS) pokračovat, a to kvůli "rozpačitým výsledkům mnohých zahraničních akvizic". Premiér to bez dalších podrobností uvedl v dnešním rozhovoru pro deník Dnes.

Minulý týden ve čtvrtek odstoupil z funkcí generálního ředitele a předsedy představenstva energetické společnosti ČEZ Martin Roman. Ve funkci ho nahradil Daniel Beneš (41), který byl dosud výkonným ředitelem společnosti. Roman se stal následně předsedou dozorčí rady společnosti. Nečas uvedl, že nepočítal s prodloužením Romanova mandátu, který mu měl vypršet v únoru příštího roku. „Já jsem nepočítal s tím, že by se mu prodloužil, a on to věděl. Dohodli jsme se tak a toto je výsledkem,“ uvedl.

Podle Nečase jsou ve vrcholném vedení firmy dvě skupiny manažerů. První skupinou jsou podle premiéra přesvědčení energetici. „Ale pak je tam část manažerů, kteří jsou nájemnými vojáky. Tak jako dneska řídí energetickou firmu, budou příště řídit celoevropskou síť butiků s luxusní módou. Prostě nájemní manažeři, u nichž si vůbec nejsem jist, zda jsou ochotni jít do projektů, které mají horizont deset patnáct let. A které spíše zajímá aktuální cena elektrické energie a co to teď zrovna dělá s cenou akcií, na které oni mají opční práva,“ uvedl Nečas. Zároveň k tomu dodal, že chtěl zabránit tomu, aby právě ta druhá skupina top manažerů začala ve strategickém uvažování ČEZ dominovat.

Roman působil v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ od roku 2004. V minulých letech ČEZ pravidelně pod jeho vedením zvyšoval zisk. Rekordu dosáhla firma v roce 2009, kdy vydělala téměř 52 miliard korun. Loni zisk klesl na 47 miliard korun a kvůli nízkým cenám elektřiny na trhu očekává firma další pokles i letos.