Pětina Čechů zvažuje, že plyn vymění za jiný zdroj vytápění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Většina lidí v tuzemsku vnímá ceny plynu jako nepřiměřeně vysoké a 21 procent kvůli tomu zvažuje přechod na jiný zdroj pro vytápění. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio. Spotřebitelé jsou také nespokojeni s cenami elektřiny a například skoro dvě pětiny z nich zvažují přechod na solární energii.

Zemní plyn je podle průzkumu nejfrekventovanějším zdrojem vytápění českých domácností. Plynárenské společnosti letos ceny plynu několikrát zvyšovaly. Jako důvod uváděly slabý kurz koruny či zdražování ropy. Celkové zdražení u dominantní společnosti RWE za celý rok činí kolem 30 procent.

Podle průzkumu kvůli vysokým cenám plynu přešlo již na jiný typ energie devět procent lidí, dalších 21 procent tento krok zvažuje. O přechodu na jiný typ energie podle průzkumu častěji uvažují obyvatelé Čech a Prahy.

Lidé také kvůli vysokým cenám častěji než dřív mění dodavatele plynu. Letos k jinému prodejci plynu přešlo zatím přes 327 tisíc odběratelů, loni za celý rok se k tomuto kroku odhodlalo přes 84 tisíc klientů.

Změny Češi plánují i kvůli zdražování elektřiny

Další průzkum Factum Invenio ukázal, že mezi obyvateli roste také nespokojenost kvůli pravidelnému zdražování elektřiny. Domácnosti si v příštím roce za elektřinu připlatí v průměru o 3,4 procenta více než letos. Ceny se budou lišit podle regionů, například ČEZ zdražuje o téměř pět procent, Pražská energetika zvedá ceny o necelá tři procenta.

Řada lidí proto i u elektřiny přistupuje ke změně dodavatele. Na 38 procent lidí podle průzkumu uvažuje kvůli cenám k přechodu na solární energii, 17 procent spotřebitelů zvažuje pořízení tepelného čerpadla.