PetroChina už v těžbě ropy předstihla Exxon

PetroChina

PetroChina Zdroj: profimedia.cz

Zisk čínské energetické společnosti PetroChina loni klesl přibližně o pět procent. Čínský gigant, který vznikl teprve před 13 lety, ale i tak dokázal vytěžit více ropy, než americká společnost Exxon Mobil, a sesadila ho tak z pozice největší veřejně obchodovatelné ropné společnosti na světě.

PetroChina loni v průměru těžila zhruba 2,4 milionu barelů ropy denně. To bylo asi o 100 tisíc barelů více, než kolik těžil Exxon Mobil. Ten byl dlouho největším producentem ropy na světě, objem vytěžené ropy mu ale na rozdíl od čínského rivala loni o pět procent klesl.

Čínská firma vytvořila zisk 133 miliard jüanů (asi 394 miliard korun). Na hospodaření podniku měl negativní vliv růst nákladů na těžbu, z části i dražší dovoz ropy a zemního plynu. Na to doplatila hlavně rafinerská součást, která není schopna růst vstupních cen kompenzovat zdražením svých produktů. Ceny pohonných hmot v Číně totiž podléhají regulaci a vláda ceny direktivně zvyšuje až se zpožděním a většinou v menším rozsahu, než činil růst cen ropy.

Kvůli růstu cen ropy na světových trzích tak rafinerská divize loni utrpěla ztrátu 60,1 milionu jüanů (asi 1,1 miliardy korun). Divize nakupovala také dražší zemní plyn, který dováží z Ruska a Kazachstánu, zisk snížily i některé vyšší daně.

PetroChina je státní společností, její akcie se ale obchodují na akciové burze, a to v Hongkongu, Šanghaji i New Yorku. Firma loni zpracovala 984,6 milionu barelů ropy, což byl meziroční nárůst o 8,9 procenta. Objem vytěžené ropy se zvýšil o 3,3 procenta na 886,1 milionu barelů.