Peugeot zachrání automobilka Dongfeng. Číňané navýší kapitál

Automobilku PSA Peugeot Citroën dostala do problémů krize a pokles zájmu o nové vozy

Automobilku PSA Peugeot Citroën dostala do problémů krize a pokles zájmu o nové vozy Zdroj: Isifa

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën a čínská Dongfeng Motor podepsaly předběžnou smlouvu o účasti čínské firmy na navýšení kapitálu PSA o celkem tři miliardy eur (82 miliard korun). Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj. Svou účast na navýšení kapitálu PSA rovněž potvrdila francouzská vláda.

Plán propojení s Dongfeng schválila před podpisem smlouvy správní rada PSA. Oficiálně zveřejnit jej má francouzská společnost ve středu.

PSA a Dongfeng jednají už několik měsíců o dohodě, která by francouzského výrobce zachránila před pádem. Předpokládá se, že Číňané se zúčastní navýšení kapitálu spolu s francouzskou vládou a obě strany získají v PSA po 14 procentech akcií.

Francouzské ministerstvo průmyslu potvrdilo, že stát vloží do PSA 800 milionů eur (21,9 miliardy korun). Zajistí mu to plánovaných 14 procent akcií automobilky, uvedl úřad. Stejný objem by měla investovat Dongfeng.

Finanční injekce je nutná

Zbytek emise nových akcií by měli koupit s výraznou slevou stávající akcionáři, včetně rodiny Peugeotů, která firmu ovládá od jejího vzniku před dvěma staletími. Rodina v pondělí schválila plán kapitálového navýšení, které ji zbaví vedoucí pozice ve firmě a zůstane jí stejný podíl jako státu a Dongfeng. Dnes také vedení PSA podle zdroje podepsalo dohodu se španělskou Banco Santander o financování plánu na rozšíření prodejní sítě.

PSA patří mezi automobilky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu, který těžce zasáhla dluhová krize. PSA potřebuje finanční injekci, aby se udržela nad vodou.