Pfizer koupí za 15 miliard Hospiru, získá napojení na levnější bioléky

Pfizer

Pfizer Zdroj: CC BY-SA 2.0: Montgomery County Planning Commission

Americká farmaceutická společnost Pfizer koupí za 15,2 miliardy USD (370 miliard Kč) konkurenční firmu Hospira. Jejím převzetím získá Pfizer napojení na rostoucí trh s léky zvanými biosimilar, což jsou levnější verze biologických léků, kterým vypršela patentová ochrana. Dohodu již jednomyslně schválily správní rady obou firem, musí ji ale ještě schválit akcionáři Hospiry.

Pfizer nabídl za jednu akcii Hospiry 90 dolarů. Ve srovnání se středeční závěrečnou cenou akcií na burze to představuje prémii kolem 39 procent. Dohoda by měla být dokončena ve druhé polovině letošního roku. Včetně dluhu činí hodnota kontraktu 17 miliard USD.

Hospira poskytuje injekční léky a infuzní technologie, nabízí ale i léky biosimilar. Minulý měsíc oznámila, že požádala americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) o schválení biosimilaru na léčbu anémie Retactrit. Ten má být kopií léků Epogen od Amgenu a Procrit od Janssenu.

Pfizer je podle tržeb druhým největším výrobcem léků na světě. Firma chce využít své globální sítě k rozšíření léků od Hospiry v Evropě a na důležitých rozvíjejících se trzích. Léky od Hospiry jsou v současnosti distribuovány převážně v USA.

Cílená léčba
Léčba pomocí biologických léků se často nazývá cílená léčba. Používá se hlavně k léčbě rakoviny a některých autoimunitních chorob a využívá obranyschopnosti organismu. Vědci se snaží najít takové molekuly nebo pochody, které jsou typické pouze pro buňky spojené s daným onemocněním a v buňkách běžných tkání se nevyskytují, případně jen málo. Biologický lék pak působí pouze na tyto molekuly a pochody.

Pfizer, mezi jehož nejznámější přípravek patří Viagra, čelí tlaku investorů, aby se postaral o nárůst hodnoty akcií. Firma se v posledních letech zbavila části aktivit, včetně veterinární divize, divize výživy a výroby kapslí. To sice částečně pomohlo, kritiky to ale neuspokojilo. Generální ředitel Ian Read se tak rozhodl přistoupit k často používané strategii - velkým dohodám, které rychle zvýší příjmy a sníží náklady.

Loni se Pfizer neúspěšně pokusil převzít za 119 miliard dolarů britskou firmu AstraZeneca. Po odmítnutí nabídky analytici upozorňovali, že Pfizer bude muset najít jiný velký cíl převzetí.