Pfizer výrazně zvýšil zisk, poptávka po klíčových lécích vzrostla

Pfizer

Pfizer Zdroj: CC BY-SA 2.0: Montgomery County Planning Commission

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Farmaceutická společnost Pfizer, která je největším výrobcem léků v USA, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 3,07 miliardy dolarů (67,8 miliardy korun). Meziročně je to nárůst o 50 procent, uvedla dnes firma. K růstu pomohl vyšší prodej nejdůležitějších léků a také nižší mimořádné a výrobní náklady. Tržby se ale o dvě procenta snížily a dosáhly 12,9 miliardy doalrů (285,4 miliardy korun).

Vývoj tržeb zaostal za očekáváním analytiků, kteří je v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 13,08 miliardy dolarů. Za výraznějším poklesem je silná konkurence levnějších kopií bývalých značkových léků Pfizeru.

Tržby z prodeje léků chráněných patenty se zvýšily o osm procent, tržby z prodeje dalších zdravotnických produktů, včetně léků nechráněných patenty, o 14 procent klesly. Tržby divize spotřebních produktů se o jedno procento zvýšily. Mezi nejznámější produkty Pfizeru patří lék na potenci Viagra.

Firma očekává, že v příštích pěti letech bude mít ke schválení 25 až 30 přípravků, z toho 15 by jich mohlo patřit mezi "trháky". Tedy mezi takové, jejichž roční tržby se mohou dostat nad jednu miliardu dolarů.

Za celý letošní rok Pfizer očekává zisk na akcii 2,54 až 2,6 dolaru. O čtyři centy tak vylepšil dolní konec odhadu. Tržby se mají pohybovat od 52 do 54 miliard dolarů.