Philip Morris vyplatí o 340 korun nižší dividendu než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pmi.com

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 920 korun. Je to o 340 krun méně než loni. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Loni akcionáři dostali více, protože firma k dividendě mimořádně připojila nerozpuštěné zisky z minulých let. Předloni společnost vyplácela 780 korun.

Kutnohorský výrobce cigaret loni zvýšil čistý konsolidovaný zisk o 6,3 procenta na 2,54 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,2 miliardy korun. Firma mezi akcionáře rozdělí téměř 2,53 miliardy korun. Část profitu ve výši zhruba 16,8 milionu Kč bude převedena na účet nerozděleného zisku minulých let.

Předseda představenstva András Tövisi připomněl, že firma letos vstupuje do třetího století výroby tabáku v Kutné Hoře a třetího desetiletí přítomnosti Philip Morris v kutnohorském závodě. Společnost chce do budoucna mimo jiné posílit svou pozici v rostoucím segmentu levnějších cigaret, kterému patří velký podíl na trhu. Podle Tövisiho ale stoupá i obliba tabáku určeného k ručnímu balení. „Nový fenomén na českém trhu je i růst kategorie ostatních tabákových výrobků, tento trh vzrostl o více než 20 procent,“ podotkl.

Společnost zároveň pozorně sleduje i další trendy u kuřáků, například rostoucí zájem o elektronické cigarety. V tomto případě je ale podle šéfa představenstva potřeba lépe nastavit regulační rámec ze strany Evropské unie.

Firma loni zvýšila tržby zejména v důsledku příznivého vývoje cen v Česku a na Slovensku a vyššího objemu vývozu o 12,8 procenta. Tento nárůst byl částečně eliminován poklesem objemu prodejů, zvýšeným podílem levnějších značek a nepříznivým vývojem měnového kurzu ve výši 0,2 miliardy korun. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se tržby v porovnání s předchozím rokem zvýšily o 8,2 procenta.

Vývoj akcií Philip Morris ČR na pražské burze za poslední rok

Vývoj akcií Philip Morris ČR na pražské burze za poslední rokVývoj akcií Philip Morris ČR na pražské burze za poslední rok | salava@mf.cz

Vývoj akcií Philip Morris ČR online sledujte

Konsolidovaný zisk z provozní činnosti se v porovnání s předchozím rokem loni zvýšil o 6,8 procenta na 3,1 miliardy korun, a to zejména díky příznivému vývoji cen. Zisk před zdaněním se zvýšil o 6,4 procenta na 3,2 miliardy korun.

Tržby Philip Morris v Česku bez spotřební daně a DPH se meziročně zvýšily o dvě procenta na 5,6 miliardy korun, a to především kvůli zvednutí cen v celkové výši půl miliardy korun.

Tržní podíl Philip Morris v Česku loni poklesl o 2,9 procentního bodu na 51,6 procenta a objem odbytu se firmě v ČR snížil o 7,5 procenta na 9,3 miliardy kusů. Celkový trh cigaret v Česku byl podle odhadů Philip Morris ČR v porovnání s předchozím rokem v podstatě stabilní na úrovni 21,1 miliardy kusů.

Valná hromada dnes zvolila na následující roční období nové orgány společnosti. Členy představenstva se stali Tövisi, Andreas Gronemann, Stanislava Juríková, Andrea Gontkovičová, Igor Potočár a Richard Nič. Do dozorčí rady byli zvoleni Daniel Fahrny, Paul Maas, Vasileios Nomikos a Jiří Davídek. Za zaměstnance jsou jejími členy Petr Bubeníček a Michal Škába.

Philip Morris ČR zaměstnává přibližně 1200 lidí napříč zemí a nabízí devět cigaretových značek, 78 variant cigaret a sedm variant sypaného tabáku pro ruční výrobu cigaret. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v Česku. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.