Pivovar Eggenberg čeká po letech konkurzu dražba

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jan Racek

Českokrumlovský pivovar Eggenberg míří po téměř čtyřech letech od prohlášení konkurzu k prodeji jeho majetkové podstaty v dražbě. Na poslední březnové schůzi to schválil věřitelský výbor pivovaru. „Týká se to zejména strojního zařízení pivovaru,“ potvrdil deníku E15 plány na dražbu insolvenční správce firmy Štěpán Bláha.

Pivovar stále funguje. Má jej v pronájmu firma Beltton. Důvodem prodeje je podle věřitelského výboru zhoršující se ekonomická situace technologicky zastaralého pivovaru způsobená nedostatkem financí i nestabilitou prodeje piva, jehož výroba se zejména v zimě stává ztrátovou.

Součástí majetkové podstaty a tedy i prodeje ale není budova pivovaru. Nemovitosti byly totiž před konkurzem převedeny na jiného majitele a dosud se o ně vedou soudní spory. Podle odborného posudku uloženého v insolvenčním rejstříku je hodnota majetkové podstaty zahrnující hmotný investiční majetek, značku Eggenberg a pohledávky pivovaru odhadována na 28 milionů korun.

Pivovar zprivatizoval kontroverzní a později zavražděný podnikatel František Mrázek. Do konkurzu se podnik dostal kvůli sporu o zaplacení dodávky chmelových produktů a dluhu pivovaru, který se vyšplhal na deset milionů korun. Výše nesplacených závazků pivovaru dosáhla při vyhlášení insolvence 150 milionů korun.