Pivovary zdvojnásobily export do Číny, vyvezly přes 22,5 tisíce hektolirů

Budějovický Budvar

Budějovický Budvar Zdroj: budweiser-budvar.cz

Export českého piva do Číny se loni meziročně zvedl skoro na dvojnásobek z předloňských 12 688 hektolitrů na 22 688 hektolitrů. Z Česka se loni vyvezlo celkem 3,65 milionu hektolitrů piva, do Číny tak putuje zhruba 0,62 procenta exportovaného objemu. Pro většinu pivovarů jsou nadále zajímavější trhy v jiných zemích.

Pivo do Číny vozí kromě Pivovarů Lobkowicz, které od začátku září částečně vlastní čínská skupina CEFC, například Budějovický Budvar, v létě obnovil export i Plzeňský Prazdroj. Firmy jednotlivé objemy vývozu zveřejňovat nechtějí.

Lobkowicz do Číny pivo vyváží už nyní. Zda se budoucí strategie exportu po vstupu čínské firmy do skupiny změní, ale mluvčí Roman Pavlík neuvedl. „Čína je největší světový trh s pivem. A zatímco v současnosti je většina lokální spotřeby v Číně pokryta domácí produkcí, v posledních letech výrazně roste poptávka po prémiových dovozových značkách piva, zejména díky rychle se zvětšující střední vrstvě čínských obyvatel,“ uvedl pouze.

„V loňském roce jsme vyváželi do devíti zemí východní Asie. Nejdůležitější jsou Čína, Japonsko, Mongolsko a Vietnam. Hlavním produktem byl světlý ležák v nevratných lahvích,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec. V jihovýchodní Asii podle něj firma meziročně zvýšila prodeje o 47 procent a plánuje tu zvyšovat prodej i nadále.

Staropramen do Číny nedováží

Plzeňský Prazdroj obnovil dovoz do Číny v letošním srpnu. „Podle vysokého zájmu čínského trhu o pivo Pilsner Urquell usuzujeme, že do konce roku tam vyvezeme několik tisíc hektolitrů,“ sdělil za pivovar Vladimír Jurina.

Pro Heineken, který v ČR provozuje například Krušovický pivovar, je Čína marginálním trhem. Firma hlavně dováží do severských zemí, Německa, Anglie a Ruska. „Na trhu v Asii má Heineken své lokální želízko v ohni, a to jsou Asia Pacific Breweries, které akvíroval v minulých letech,“ podotkl mluvčí firmy Jiří Hauptmann.

Například Staropramen do Číny pivo nedováží vůbec. „Co se týká oblasti jihovýchodní Asie, Staropramen prodáváme v Japonsku, Jižní Koreji a Vietnamu. S těmito trhy pracujeme a snažíme se samozřejmě o další růst,“ poznamenal za firmu Pavel Barvík.

Největší pivní exportní teritoria pro Českou republiku jsou Německo a Slovensko, s velkým odstupem následují Švédsko, Velká Británie, Polsko, Maďarsko a Rakousko. Mimo Evropskou unii jsou hlavními trhy Rusko, Spojené státy, Kanada a Korea.