PKN odkoupí akcie v Unipetrolu, její podíl stoupne na 90 procent

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: ČTK/Zavoral Libor

Unipetrol
Ilustrační foto
Unipetrol
4
Fotogalerie

Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v českém petrochemickém holdingu Unipetrol. Oznámila to firma. Podíl PKN v Unipetrolu tak stoupne na více než 90 procent z dosavadních téměř 63 procent. Polské společnosti se rovněž otevře cesta k plnému převzetí této české divize, napsala agentura Reuters.

Podle serveru Patria.cz investoři v dobrovolné nabídce na odkup akcií Unipetrolu nabídli 31,05procentní podíl ve firmě. Na pražské burze dnes akcie Unipetrolu končily na 375 korunách, před rokem byla cena zhruba poloviční.

PKN Orlen před Vánoci nabídla odkup menšinových podílů v ceně 380 korun za akcii. Nabídku podmínila tím, že její podíl stoupne na minimálně 90 procent. Dosažení této úrovně firmě umožňuje přinutit menšinové akcionáře k odprodeji zbývajících akcií, upozornila agentura Reuters.

PKN již v prosinci uvedla, že nabídka byla zahájena právě s úmyslem na potenciální stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy. Pro tento záměr je třeba ovládnout minimálně 90 procent akcií firmy, což by PKN při nabídnuté ceně 380 korun za akcii vyšlo podle propočtů na 18,6 miliardy korun.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Součástí polské skupiny PKN Orlen je od roku 2005. Čistý zisk Unipetrolu v loňském roce stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy Kč, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy korun. K rekordním výsledkům podle firmy pomohly stav ekonomiky, vyšší využití výrobní kapacity, ale i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.